Naam: Bosontwikkelingswandeling
Kleur/Lengte: Rood 5.5. Km.
Startpunt: Zie hieronder

Vanuit Ommen volgt u de N347 (stationsweg) richting Lemele/Hellendoorn. Voor de spoorwegovergang slaat u linksaf de Schammelte in. Vervolgens gaat u aan het einde hiervan rechts de Beezerweg in. Na een kilometer neemt u rechts de afslag over het spoor richting parkeerplaats ‘Sahara’.

De route begint bij het infobord en de paal met de routeaanduiding. De route loopt het eerste deel over de ‘Sahara’. Dit is een redelijk groot zandgebied. Vanaf daar gaat de route via kleine slingerweggetjes door het bos. Tussendoor ziet u af en toe een glimp van de zandvlakte. Ook volgt er af en toe een klein klimmetje. Verder komt u langs de Zeesser Ven. Er staat een bankje. De paden zijn over het algemeen goed te bewandelen. Het gedeelte over de ‘Sahara’ bestaat uit grof (rul) zand. Bijna de hele route ligt bezaaid met dennenappels. Het ruikt er lekker naar hars en dennennaalden. Het laatste deel van de route gaat over dezelfde soort paden langs veel gekapte bomen en nieuwe aanplant. De route staat redelijk goed aangegeven. Een enkele keer is het een zoekplaatje, maar eigenlijk kunt u niet fout lopen. De route wordt ook vaak gekruist door een ruiterroute.

Naam: Meertjeswandeling
Kleur/Lengte: Blauw 3 km
Startpunt: Zie hieronder

Vanuit Ommen volgt u de N347 richting Lemele/Hellendoorn. Bij de rotonde gaat u linksaf de N341 op richting Vroomshoop/Den Ham. Aan uw linkerhand ligt de parkeerplaats.

De route begint aan de parkeerplaats ‘De Steile Oever’. Op het routeinformatiepaneel kunt u goed zien hoe de route loopt. Het eerste gedeelte gaat over zandpaden de heuvel op. Onderweg komt u kleine paaltjes tegen met daarop het gezicht van een kabouter. Boven op de ‘berg’ (Besthmenerberg) staat een uitkijktoren. Deze is 18 meter hoog. Van hieruit heeft u een mooi uitzicht over dit gebied. Het schijnt bij helder weer zo te zijn dat u Zwolle en Almelo kunt zien liggen. Daarna gaat de wandeling over zanderige bospaden richting de meertjes. Hier kunt u vanaf een bankje uitkijken over dit schitterende gedeelte van dit bos. U komt nog over een klein houten bruggetje heen.

Op een gegeven moment komt u op een plek in het bos waar zowel een geel als een blauw paaltje staan. Daar staat ook een LAW (rood/wit) paaltje. Daarna splitst het pad zich in een pad rechtdoor en linksaf. U zult hier geen blauw paaltje meer tegenkomen. Volg hier het pad rechtdoor (rood/wit) dus niet linksaf (geel pad). U komt dan vanzelf na lange tijd een blauw paaltje tegen. Wij gingen hier in ieder geval de mist in. 

De route staat behalve deze misser goed aangegeven, de paden zijn prima te bewandelen. Op 600 meter afstand ligt het natuurinformatiecentrum van Ommen. 

Aan de overkant van de weg ligt het gebied “De Steile Oever” beheerd door Natuurmonumenten. Ik ben er even gaan kijken. Het zag er vanaf de weg erg mooi uit.

Naam: Rietslenkwandeling
Kleur/Lengte: Oranje 6.5 km
Startpunt: Zie hieronder

Deze wandeling start bij het bezoekerscentrum aan de T-splitsing van de Nijverdalse Bergweg en de Almeloseweg. Onderweg mooie doorkijkjes vanaf bezichtigingpunten op de randen van het bos bij de heidevelden. Op plateaus wordt aangegeven waar welke plaats ligt. Tijdens onze wandeling was het zicht erg beperkt door hevige regenval. Een groot deel van de wandeling loopt over de schitterende heidevelden in dit gebied. De paden zijn niet allemaal even makkelijk te lopen. Vooral in het heidegebied zijn de paden erg uitgesleten door weer en wind. De ontstane sleuven zijn opgevuld met zand. De route aanduiding is prima. Maar op sommige punten kan deze wat beter.

U loopt tevens over de Noetselerberg en de Twilhaar. Dit is een waterwingebied. Tijdens de afdaling van de Noetselerberg ziet u veel grillig gevormde eiken. Deze eiken leverden ooit brandstof voor de ovens en kachels en er werden palen van gemaakt. Tijdens het wandelen ziet u de Haarlerberg, die zo’n 70 meter boven N.A.P. ligt. De Haarlerberg maakt deel uit van de Sallandse heuvelrug, samen met de Eelerberg, de Hellendoornseberg en de Holterberg.

Op de heide vindt u verschillende dieren: de korhoen, veldleeuwerik, zandhagedis, nachtzwaluw en heidevlinders. Op de Sallandse Heuvelrug leeft de laatste nog levensvatbare populatie korhoenders van Nederland.