Naam: Kampmanskuiltjesroute
Kleur/Lengte: Geel 4.2 km
Startpunt: Oldemeijerweg te Hardenberg

De route begint aan de Oldemeijerweg te Hardenberg. Vanuit Hardenberg is dit de eerste wandeling die u aan deze weg tegenkomt. De auto kunt u voor de wandeling parkeren.

Volgens Staatsbosbeheer passeert u de Kaapmanskuiltjes, drassige grond rond deze vennen in het heidereservaat die begroeid is met dopheide, lavendelheide en veenmossen.

De route staat goed aangegeven en u loopt voornamelijk over zandpaden, maar ook gras. Tijdens de wandeling ziet u inderdaad veel heide met vennetjes. In de vennetjes zitten kikkertjes die natuurlijk net wegspringen als u ze wilt bekijken. Het bos ligt bezaaid met paddestoelen op boomstammen en op de grond, het is nog maar augustus, en het zijn er veel verschillende soorten. De Vliegenzwam troffen we op een plek aan waar er wel tien stonden. Langs de route ook veel bramenstruiken.

Verder heel veel doorgezichten door het bos en over de heide. Wij vinden het een aanrader. Ik ben benieuwd wat u ervan vindt.

Naam: Blauwe Bospadroute
Kleur/Lengte: Blauw 3.8 km
Startpunt: Oldemeijerweg te Hardenberg

De route begint aan de Oldemeijerweg te Hardenberg. Vanuit Hardenberg is dit de derde wandeling die u aan deze weg tegenkomt. De auto kunt u voor de wandeling parkeren.

Volgens Staatsbosbeheer voert de route u door naald-, eiken- en beukenbos. U heeft een goede kans om een ree tegen te komen en in de herfst veel paddestoelen. De route duikt rechtsaf het bos in. U loopt over kronkelende paden door het bos heen. Op een gegeven moment komt u aan uw rechterhand een grote mierenhoop tegen. Ze zijn druk bezig. Het lijkt wel of de hele hoop beweegt.

Door het vochtige weer van de afgelopen weken hebben paddestoelen de kans gekregen om zich nu al te tonen. Er staan hele mooie tussen. Wat enorm opvalt tussen de bomen is de grote hoeveelheid mos dat tussen de bomen groeit. Met daar tussen in gele Trilzwam. Op een gegeven moment loopt u over een kronkelend pad met wat hobbels, u steekt een bruggetje over en u staat in een heel donker naaldbos. Het is er heel stil.

De route eindigt op hetzelfde pad als waar u bent begonnen. De route staat goed aangegeven.

Naam: Haarplas
Kleur/Lengte: Rood 3.1 Km.
Startpunt: Oldemeijerweg te Hardenberg

De route begint aan de Oldemeijerweg te Hardenberg. Vanuit Hardenberg is dit de tweede wandeling die u aan deze weg tegenkomt. De auto kunt u voor de wandeling parkeren.

De wandeling begint aan de linkerkant van de weg. De route loopt over een paar houten bruggetjes heen. U komt ook gele paaltjes tegen van de naastgelegen wandeling (Kampmanskuiltjesroute).

De route voert langs heidevelden, kronkelende paaltjes en een heel leuk gemaakt houten bruggetje met daarop een overdekt bankje. Hier kunt u over de plas uitkijken. Het water is zeer helder, alleen konden wij er niets in ontdekken. Erlangs aan de oever is het heerlijk ontspannen.

In het bos vindt u op veel plekken takken en varens, waardoor een onrustig beeld ontstaat tussen de bomen. Een aantal van de paden lopen door lekker dicht dennenbos.

De route staat goed aangegeven en is door de plas en de vele libelles zeker de moeite waard. De route eindigt met een bruggetje.