Vierhouten is een idyllisch gelegen dorpje dat vooral beroemd is om zijn vele specialiteitenrestaurants. Dit is het culinaire trefpunt van de Veluwe. U kunt er vele pannenkoekenrestaurants vinden. Vooral in zomer is dit een erg leuk dorpje. Het stikt hier dan van de mensen die allemaal erop uit zijn en hier even stoppen voor een versnapering. Rondom Vierhouten ligt genoeg bos om je er een hele dag te kunnen vermaken. Het Vierhouterbos herbergt veel vreemd gevormde bomen, waaronder beuken, eiken en naaldbomen. Er leven ook veel wilde zwijnen en herten.

Naam: Bergeltroute
Kleur/Lengte: Oranje 4 Km.
Startpunt: P-plaats Gortelseweg, Nunspeet

De start bevindt zich aan een parkeerplaats aan de Gortelseweg. Een zeer gevarieerd wandelpad van grind, zand bosgrond en modder. Bij regen zijn de paden slecht te bewandelen. 

Het bos bestaat uit veel naaldbos met tussendoor loofbos. In het begin van de wandeling een hele mooie gloed over de grond, doordat de afgevallen bladeren een oranje achtige deken over de grond vormen. Onderweg komt u ook een soort heide tegen die gewoon tussen de bomen groeit. De boswandeling is vanaf twee kanten te bereiken vanuit Vierhouten. Vanaf de Gortelseweg en de Elspeterbosweg.

Naam: Dagtocht
Kleur/Lengte: Groen/Wit 22 Km.
Startpunt: VVV Nunspeet of VVV Vierhouten

Wie van flink doorstappen houdt, mag deze route niet overslaan. Echter volgens reacties op de wandeling op de wandelzoekpagina lijkt deze route niet echt goed aangegeven te staan. De wandeltocht voert door vrijwel de gehele boswachterij Nunspeet. Zandenbos, Hendrik Mouwenveld, Klinkenberg, Vierhouten en Mosterdveen.

Naam: Hendrik Mouwenveldroute
Kleur/Lengte: Blauw 4 km
Startpunt: P-plaats Tongerenseweg, Nunspeet

De start bevindt zich aan de parkeerplaats aan de Tongerenseweg. Na ongeveer 200 meter na Vierhouten is er rechts van de weg een parkeerplaats. De wandeling voert eerst een deel langs een bosweg met daarlangs schitterende huizen. Aan het einde van dit bospad gaat u linksaf het bos echt in door middel van een hek. Deze wandeling voert u door dennen en eikenbossen. Een schitterende wandeling. Een goed uitgezette route met duidelijke routepaaltjes. De paden wandelen zeer prettig. In ieder bosdeel ziet u steeds weer een andere begroeiing. Op een gegeven moment komt u uit op een groot heidegebied. Gelukkig loopt de wandeling hier door heen. Heel mooi. De schitterende paarse kleur van de heide, het gezoem van de bijen en andere insecten en natuurlijk de heerlijke temperatuur die er op 20 augustus 2000 heerste. Kortom een heerlijke wandeling die echt goed tot uiting komt op een zonnige dag.   

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Rood 5 en Groen 9 Km.
Startpunt: P-plaats Elspeterbosweg Vierhouten

Deze route start aan de achterkant van Vierhouten aan de Elspeterbosweg. De paaltjes zijn duidelijk te zien tijdens de wandeling, alleen zorgen ze door hun stand en uiterlijk voor nog al wat verwarring. Het is in de meeste gevallen niet geheel duidelijk welke kant de route op loopt. Wij hebben in deze gevallen iedere keer gekozen wat ons het beste leek. We gingen eigenlijk voor de route van 9 km, maar we kregen een plensbui over ons heen en hebben we de 5 km gelopen. De paden bestaan uit rul zand en lopen niet echt lekker. Een ding is wel heel mooi en dat is de heide.  Tijdens het wandelen hoort u veel vogels fluiten, echter zult u ze niet zien. De vogels zitten verscholen in de heide.