Boswachterij op de Noord-Veluwe met nagenoeg aaneengesloten naaldbossen van grove den, afgewisseld met enkele heidevelden en stukken open stuifzand. Het bosgebied ligt op de rand van een stuwwal en loopt geleidelijk af naar het noordwesten. De wind heeft voor sterkere hoogteverschillen gezorgd en stuifduinen van maximaal 10 m hoogte opgeworpen. In het heuvelachtige bosgebied komen dieren voor als das, boommarter, wild zwijn en edelhert. In één onderdeel komt het zeldzame vliegend hert voor, een groot insect met forse tangen die wel wat op een gewei lijken.Met de auto is Nunspeet en de omgeving gemakelijk te bereiken via de A28. Er rijden ook bussen zoals lijn 104, 121 en 122. Ook met de trein kunt u in Nunspeet komen, waarvandaan het een kleine drie kwartier lopen is naar het Zandenbos. Vlak voor het Zandenbos ligt er nog een wandeling. Deze start aan de Zandenboslaan recht tegenover de algemene begraafplaats oost. De wandeling is de Belverdere route en deze is ca. 1 uur lang. Vanuit Nunspeet richting Vierhouten en vervolgens naar de Stakenberg liggen ook nog twee routes: Bosbeeldenroute en de Plaggenroute.

Naam: Bosbeeldenroute
Kleur/Lengte: Groen 4 Km.
Startpunt: P-plaats aan weg richting Stakenberg Nunspeet/Vierhouten

De route wordt beheerd door de gemeente Nunspeet. U kunt hem vinden aan de weg vanuit Nunspeet richting Elspeet en vervolgens richting Stakenberg.

Een heel erg afwisselende wandeling. De bospaden zijn goed te bewandelen. De route staat heel duidelijk aangegeven met duidelijk zichtbare lichtgroene paaltjes. Halverwege de wandeling kunt u uitkijken over de heide die in augustus/september in bloei zal staan. De bosgrond ligt nog vol met herfstbladeren. Om de zoveel tijd staan er bomeninformatie bordjes. Op de bordjes zelf staat helaas niet zoveel. Meer info is op te vragen bij de sector gemeentewerken te Nunspeet 0341-259911. 

In ieder geval zijn er duidelijke sporen van wilde zwijnen te zien, het halve bosgebied is door de zwijnen omgewoeld. Het bosgebied bestaat in ieder geval uit veel naald- en loofhout.

Naam: Plaggenroute
Kleur/Lengte: Rood 7 Km.
Startpunt: P-plaats aan weg richting Stakenberg Nunspeet/Vierhouten

De route begint op de Stakenberg. Dit is een heerlijke wandeling in een heel mooi afwisselend gebied. Zo loopt u op de heide om vervolgens het dichte bos in te duiken. Daarvan uit loopt ineens weer over een stukje heide en vervolgens weer dwars door het bos. De route doet zijn naam eer aan. Op een aantal plaatsen op de heide is men druk bezig te plaggen (zie foto’s). Na het plaggen wordt natuurlijk weer nieuwe heide ingezaaid, wat op veel plaatsen op de heide goed zichtbaar is. Dit wordt namelijk met kleine groene bordjes aangegeven.

De wandeling loopt heel prettig en de paden bestaan vooral uit zand, maar ook uit dennennaalden en bosgrond. De route staat heel duidelijk aangegeven. Bijna aan het einde van de wandeling komt u uit bij een bord met daarop een verwijzing naar links naar de Liesberg. Vanaf hier heeft u een heel mooi uitzicht over dit schitterende heidegebied. Als u bij het bord rechtsaf slaat komt u weer uit bij het beginpunt van de wandeling. Wij zijn echter door gelopen na het laatste rode paaltje op de Liesberg. Hierdoor loopt u dwars over dit mooie gebied. Hierdoor wordt de route zo’n drie kilometer langer, maar is wel de moeite waard. Eigenlijk is het de bedoeling dat u weer terug loopt naar het bord.

Het enige vervelende tijdens de wandeling was de plaag geel/groene kevertjes die overal op je kleding en lichaam gingen zitten.

Naam: Belverdere route
Kleur/Lengte: Geel 4 Km.
Startpunt: P-plaats Zandenboslaan Nunspeet

Het startpunt van de wandeling is gelegen aan de Zandenboslaan. Deze ligt recht tegenover de algemene begraafplaats oost. De wandeling is goed te volgen, alleen kunt u in verwarring komen als u de route linksom loopt. Aan het einde van de wandeling staan er een aantal paaltjes onduidelijk opgesteld. Ik neem aan dat rechtsom wandelen minder problemen geeft. De paden bestaan uit bosgrond en zand. Het ruikt er heerlijk naar dennenhout. Tijdens het wandelen doorkruist u een trimbaan en klimtoestellen voor kinderen. In de route zitten een paar forse heuvels, maar ook een vijvertje en een bruggetje waar u eerst over heen loopt en daarna eronder door (linksom). 

Nunspeet/Vierhouten

Naam: Dagtocht
Kleur/Lengte: Groen Wit 22 km
Startpunt: Bezoekerscentrum Zandenbos, VVV Nunspeet of VVV Vierhouten

Wie van flink doorstappen houdt, mag deze route niet overslaan. De wandeltocht voert door vrijwel de gehele boswachterij Nunspeet. Zandenbos, Hendrik Mouwenveld, Klinkenberg, Vierhouten en Mosterdveen.

Naam: Hendrikszandroute
Kleur/Lengte: Geel 4 km
Startpunt: P-plaats Elspeterweg, Nunspeet

De start van de wandeling is aan de Elspeterweg. U wandelt door een heuvelachtig stuifzandbos, het Hendrikszand, en langs een open terrein met grotere heuvels, de Lek Berg.

Een erg lekker te lopen route. Heerlijke bospaden bestaande uit zand en bosgrond, naalden, dennenappels en boomwortels. De route is zeer afwisselend. In eerste instantie wordt u om het Hendrikszand heen geleid, waarna halverwege de route u een blik gegund wordt op een stuk schitterende heide die in augustus/september in bloei zal staan. Er zitten echter ook een paar flinke klimmetjes in de route. Hier zult u geen lange lanen tegenkomen, maar wel veel slingerende paadjes. De wandeling wordt doorkruist door het Zuiderzeepad en een ANWB wandeling genaamd: Hulshorsterbosrandroute. De route staat goed aangegeven. Het bosgebied bestaat uit zowel naald- als loofhout.

Naam: Natuurpad
Kleur/Lengte: Blauw 1 Km.
Startpunt: P-plaats Nunspeterweg

Deze wandeling ligt aan de Nunspeterweg en leidt u door het Provinciebos. Dit is een heerlijke wandeling. De paden zijn prima te bewandelen. de route kan zowel links- als rechtsom gelopen worden. De paden bestaan uit bosgrond met naalden en dennenappels. De route staat perfect aangegeven. Onderweg staan er langs de gehele route informatiebordjes opgesteld. Deze geven informatie over het de erachter staande boom of struik. Ook vogels en mieren worden besproken op de bordjes. De bordjes mogen overigens wel een verfje hebben. 

Naam: Natuurpad
Kleur/Lengte: Geel 2.5 Km.
Startpunt: Zandenbos Nunspeet

Natuurpad van 2,5 kilometer door een klein deel van het Zandenbos. We hebben de wandeling op 28 oktober 2001 gelopen. Het was wel al half donker, maar toch konden we nog wat van de omgeving zien. U loopt over de heide en door een dicht dennenbos. Staatbosbeheer heeft hier een leuke route uitgezet. De routepaaltjes staan redelijk duidelijk opgesteld. Aan het einde even opletten dat u de wandeling niet opnieuw gaat lopen, u komt namelijk weer langs het beginpunt. Waar de wandeling weer het heuveltje over gaat.

Naam: Natuurpad
Kleur/Lengte: Groen 3.5 Km.
Startpunt: Bezoekerscentrum Zandenbos, Plesmanlaan 2 Nunspeet

Rond bezoekerscentrum Zandenbos van Staatsbosbeheer is een kabouterpad uitgezet voor kleuters. Met puntmuts en rode wangen kunnen ze een aantal leuke kabouteropdrachten doen.
Tijdens openingstijden bezoekerscentrum. Duur: ca. 30-60 minuten. Leeftijd: tot 7 jaar.

Naam: Nieuw-Soerelroute
Kleur/Lengte: Geel 5 Km.
Startpunt: P-plaats Pasopweg, Nunspeet

De wandeling start vanaf de parkeerplaats aan de Pasopweg. Vanuit Nunspeet onder de A28 door rijden en bij de eerste weg (tegenover ingang Zandenbos) linksaf slaan. Deze weg volgen naar rechts, totdat u het bord Nieuw-Soerel tegenkomt. Rechtsaf en de vervolgens de autoweg oversteken. Na 50 meter is links een parkeerplaats. 

Deze afwisselende route voert door gemengd loof- en naaldbos, met mooie lanen waar vaak wild te zien is. Wij hebben de wandeling gelopen op 20 augustus 2000. Een hele mooie dag om te wandelen. De route aanduiding staat heel goed opgesteld. De paaltjes zijn duidelijk zichtbaar. De wandelpaden zijn prima te lopen. De paden bestaan voornamelijk uit bosgrond, maar ook gras en zand. Onderweg veel verschillende soorten terrein met steeds weer andere begroeiingen. Tijdens het wandelen ruikt u de heerlijke lucht van hars en dennennaalden. 

De Pasopweg heet niet voor niets zo. De Tongerenseweg was eeuwen geleden een Hanzeweg. Op de kruising met de Pasopweg werden koetsiers met de regelmaat van de klok overvallen door struikrovers.

Naam: Rondehuisroute
Kleur/Lengte: Blauw 5 Km.
Startpunt: P-plaatsen Margaretha Bosweg en Petersom Ramringweg, Nunspeet

De wandeling start vanaf de parkeerplaats Margaretha bosweg en de Petersom Ramringweg. Het is een route die voert door een parkachtig bos met veel bijzondere bomen en rododendrons. U komt ook langs een aantal kleine vennetjes. Dit is een hele prettige wandeling om te wandelen. De route is met de vele routepaaltjes goed uitgezet. De paaltjes vallen goed op door hun heldere kleur. De wandeling loopt door een groot deel van het Zandenbos en geeft een goed beeld van de schoonheid van dit bos. Ook komt u over een aantal slingerweggetjes en zijn de paden goed te lopen.

Naam: Soerelroute
Kleur/Lengte: Rood 4 km
Startpunt: P-plaatsen Eperweg en Noorderweg, Nunspeet

De wandeling voert u door voormalige stuifzand- en heideterreinen. Dit is een zeer gevarieerde wandeling. U loopt lekker langs de spoorlijn tussen Nunspeet en Zwolle, maar ook over lichte glooiingen in het terrein. Deze route voert bijna door het hele Noorderbos dat ligt tegenover het Zandenbos.

Naam: Zandenbosroute
Kleur/Lengte: Wit 5 km
Startpunt: Bezoekerscentrum Zandenbos, Nunspeet

De start vindt plaats vanaf het bezoekerscentrum Zandenbos en aan de Petersom Ramringweg. Hier wandelt u door gemengd loof- en naaldbos en langs een vochtig heideterrein met stuifduinen. Deze wandeling bestrijkt bijna de helft van het Zandenbos. Deze wandeling is zeer prettig te wandelen en hier hoeft u uw hond niet aan te lijnen.

Naam: De Fonteinberg
Kleur/Lengte: Wit 5 Km.
Startpunt: zie hieronder

U rijdt met de auto vanuit Uddel of Nunspeet en neemt de afslag naar Stakenberg. Na enige tijd ziet u aan uw linkerhand een grote speelweide. Hier rijdt u gewoon rechtdoor. Op een gegeven moment na een kilometer ziet u aan uw rechterhand een parkeerplaats. Hier start De Fonteinberg route.

Natuurmonumenten heeft hier een zeer afwisselende route uitgezet. U loopt door zowel open als dicht bos met zowel brede als smalle paden. Onderweg snuift u de heerlijke boslucht op en ziet u veel dennen staan. De route loopt over licht glooiend terrein op redelijk makkelijk begaanbare paden. De paden bestaan uit zandgrond, maar ook uit aarde verhard met kiezels en gras. Onder de bomen komt u geregeld groen tegen met daarin rode of blauwe bessen. Het laatste deel van de route loopt helaas over een fietspad, waar het in de zomer erg druk is. U kunt ervoor kiezen om de naastgelegen ruiterroute een stukje te volgen. Uiteindelijk moet u toch weer over het fietspad. Als u geluk heeft staat er aan het einde van de route een ijscokarretje.