Natuur in Montferland Wat/waar is Montferland precies?

Naam: Montferlandroute / Galgenbergroute
Kleur/Lengte: Oranje 3.5 / Zwart 6.5 Km.
Startpunt: Hotel Restaurant Montferland Beekseweg Beek/Zeddam

De routes starten beide bij Hotel Restaurant Montferland. Deze kunt u terugvinden aan de Beekseweg tussen Beek en Zeddam. U kunt uw auto op deze plek parkeren.

We hebben alleen de zwarte route gelopen, dit omdat de oranje route op een klein stukje na over hetzelfde pad loopt. De route staat goed aangegeven, met dien verstande dat er bij splitsingen zonder aanduiding rechtdoor gelopen moet worden.

Het eerste deel van de route loopt langs de rand van het bos over vrij brede goed bewandelbare paden. Op een gegeven moment komt u over paden die bereden zijn door tractoren i.v.m. houtkap. Op een infopaneel van natuurmonumenten wordt hierover uitleg gegeven. Vervolgens voert de route langs een paar akkers waar onlangs nog mais stond. In het verlengde van het pad heeft u een mooi uitzicht op ’s Heerenberg. Hierna loopt u weer het bos in.

Tijdens de wandeling heeft u af en toe een mooi uitzicht over het schitterende glooiende landschap. Dit kunt u doen vanaf de vele bankjes die langs de route staan, maar natuurlijk ook door even naar de rand van het bos te lopen. De paden zijn over het algemeen breed en nogal rechttoe-rechtaan, maar een enkele keer ook smal en slingerend. De route kent ook een aantal klimmetjes.

Veel loofbomen, waaronder kastanjebomen, maar ook dennen met daaronder varens, jonge aanplant, houtkap en vergezichten maken het een erg afwisselende route in het Bergherbos.