Als u van Harderwijk naar Garderen rijdt of vice versa dan komt u op een gegeven moment de afslag Leuvenum/Elspeet tegen. Neem deze afslag en volg de weg totdat u links een onverhard pad krijgt welke naar een parkeerplaats loopt. Hier kunt u de auto parkeren. jhr. Dr. C. J. Sandbergweg / Poolseweg

Naam: Roode Koperwandeling en Zandmolen
Kleur/Lengte: 5 Km.
Startpunt: P-plaats Poolseweg Leuvenum

Hier staat een groot route-informatiebord van Natuurmonumenten waarop alle wandelingen staan aangegeven.

Het zijn beide heerlijke wandelingen. Veel slingerende paden. De paden lopen over verhard pad, maar ook over zand en bosgrond. De routes worden gekruist door het ruiterpad. In het bos zijn veel glooiingen aanwezig. Veelvuldig loopt u over houten bruggetjes zonder leuning die over de Leuvenumse Beek liggen.

Onderweg komt u een aantal bankjes tegen. Beide routes staan goed aangegeven.

De Zandmolen 

Op deze plaats in de Leuvenumse Beek stond vroeger een watermolen. Langs de beek stonden meerdere molens, zoals overal op de Veluwe. De molen stamde uit 1692 en is in 1865 afgebroken. Het huis heeft de plaats van de molen ingenomen. De naam ‘de Zandmolen’ – vroéger ‘papiermeul in ’t Sand’ – duidde op het omringende gebied van de molen, dat voorla uit stuifzand bestond. Om de nodige waterkracht op te wekken werd een rechte loop gegraven en een hoogte verschil gecreerd. Met het stremmend water als energiebron werden in de molen natte, gesnipperde lompen met houten hamers tot een brij geslagen. Van deze brij schepte de papiermaker met een schepvorm vellen. In een pers werd het water eruit geperst, waarna ze te drogen werden gehangen. Het papier werd via de haven van Harderwijk naar onder andere Amsterdam vervoerd. Bij Nijkerk en Hierden werd veel tabak geteeld. Voor de verpakking van tabak was ook papier nodig. Bovendien werden bij de teelt van tabaksplanten broeiramen gebruikt die bespannen waren met geolied papier als alternatief voor glas.