Liefhebbers van ruige onherbergzaamheid zullen zich in hun element voelen. Het wordt zorgvuldig beheerd door Natuurmonumenten.

De zandverstuiving ontstond toen de grote heidevelden door overbegrazing, te vaak plaggen en branden nog maar zo’n dun laagje plantendek hadden dat ze door de schapenpoten werden opengetrapt. Waar het zand bloot kwam en de wind er vat op kreeg, begon de ellende. 

Het zand ging stuiven, heideplanten die er door bedekt werden stierven af en konden hun ondergrond niet meer vasthouden. Zo ontstonden na verloop van tijd grote woestijnen op de Veluwe. Daar is op allerlei manieren tegen gevochten. De meeste manieren waren echter niet effectief. Pas aan het einde van 1900 werd er door Staatsbosbeheer ingegrepen en maakte het mogelijk de zandvlakten voor een groot deel te beplanten met grove dennen. 

Dat is een boomsoort die nog wel eens wil groeien op een arme zandgrond. Naderhand heeft men ook ingezien, dat ook een zandverstuiving een boeiend natuurmonument kan zijn. Het is een leefgebied voor heel bijzondere planten en dieren. 

Natuurmonumenten kocht in 1928 een deel van het Hulshorsterzand en beheert het samen met de nabij gelegen natuurgebieden Leuvenhorst en Leuvenumsebos.

Startpunt is aan het einde van de Klareweg in Hulshorst. De Klareweg ligt aan de weg tussen Harderwijk en Nunspeet. U rijdt de Klareweg helemaal uit, ook het onverharde deel, totdat u bij het beginpunt van de bruine wandeling komt. U kunt de wandeling ook starten aan de Hierderweg, kijk voor de exacte locatie op Natuurmonumenten.

Naam: Hulshorsterzand
Kleur/Lengte: Bruin 7 km.
Startpunt: P-plaats Klareweg Hulshorst
Kijk voor meer informatie op Natuurmonumenten

Veel zand, mooie slingerende maar ook brede “paden”. Het eerste deel van de route loopt vooral door loofbos afgewisseld met naaldbos. Onderweg kunt u mooi uitkijken over de vele zandvlaktes met daarin schilderachtige bomen.

Op een gegeven moment halverwege de route loopt u over een weg en ziet u in de verte de A28 liggen. Het verkeer snelt voorbij en u ziet op een paaltje rechts een bruin pijltje staan in de richting waar u vandaan komt. Draai hier om en volg hier de bruine route verder. Deze slaat namelijk vlak daarna linksaf het bos in.

Midden in de route is een uitkijkpunt gemaakt op een heuveltje iets hoger liggend dan de rest van het terrein. Daar staat een uit hout gehakte mierenleeuw. Deze dient tevens als zonnewijzer. Daarna loopt u een lang stuk over het mulle gele zand van het Hulshorsterzand. Gelukkig staat aan het einde hiervan een bankje zodat u even kunt uitrusten. U volgt daarna de route verder achter het bankje en u bent na enige tijd alweer bij het eindpunt van de wandeling gekomen.

De route staat goed aangegeven, met dat ene minpuntje erin (hierboven beschreven). Wij hebben er twee uur over gedaan.

Startpunt is aan het einde van de Klareweg in Hulshorst. De Klareweg ligt aan de weg tussen Harderwijk en Nunspeet. U rijdt de Klareweg helemaal uit, ook het onverharde deel, totdat u bij het beginpunt van zowel de groene als bruine wandeling komt.