Onderstaande tekst staat te lezen op een infobord bij het begin van de Schenkenshulroute.

In dit bosgebied is een aantal gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Het zijn rondgaande routes. Als u de gekleurde paaltjes volgt komt u vanzelf weer bij een startpunt uit. Tevens zijn met gekleurde pijlen enkele verbindingsroutes aangegeven. Op deze manier kunt u uw eigen wandeling samenstellen. Ook de aanlooproute is met gekleurde pijlen aangeven.

Naam: Liederbosroute
Kleur/Lengte: Rood 4.5 Km.
Startpunt: Hoenderloo

Een heerlijke wandeling. U wordt vanaf de parkeerplaats via paaltjes met daarop een rode pijl naar de route toegeleid. De wandeling ligt in een bosgebied omgeven door campings. De route staat daarna aangegeven met rode paaltjes. De route loopt zowel door naald- als loofbos. De paden zijn lekker breed en bestaan voornamelijk uit zandgrond, gras en hier en daar wat grind. De route wordt af en toe ook gebruikt door mini huifkarretjes. De route staat redelijk goed aangegeven. Hier en daar een extra paaltje had geen kwaad gekund. De route is zeer gevarieerd en loopt door een glooiend gebied met af en toe een licht klimmetje.

Naam: Schenkenshul
Kleur/Lengte: Blauw 6 Km.
Startpunt: P-plaats tegenover de ingang van Bungalowpark Hoenderloo

Wij zijn de route begonnen tegenover de ingang van Bungalowpark Hoenderloo. De wandeling start eerst met een aanlooproute.¬†Daarna kunt u kiezen welke kant u oploopt. Wij kozen voor de route tegen de wijzers van de klok in. Ook dit is een heerlijke wandeling. De paden zijn prima te belopen. De route staat overduidelijk aangegeven. Op het moment dat u denkt dat de route een beetje saai begint te worden duikt u ineens links het bos in en vindt uw weg via een stelsel van smalle slingerpaadjes dwars door het bos. Deze paadjes leiden u uiteindelijk naar het heidegebied. In het bos is kortgeleden nog flink gekapt. Dit is te zien aan de vele boomstammen langs de paden. De paden bestaan uit zandgrond met veel naalden. Tijdens het wandelen doet u er goed aan goed uit te kijken voor de vele boomwortels die u op de paden zult vinden. Midden in de paden komt u af en toe “ondiepe” vennetjes tegen. Dit bosgebied is samen met de heide behoorlijk glooiend. Af en toe moet u even aardig klimmen.

Naam: Varenna
Kleur/Lengte: Groen 5 Km.
Startpunt: P-plaats van het Golden Tulip Hotel aan de Woeste Hoefweg Hoenderloo

De route begint tegenover de ingang van het Golden Tulip Hotel aan de Woeste Hoefweg. De route staat heel erg goed aangegeven. Onder de groene verf op de paaltjes komt de vorige kleur (rood) weer tevoorschijn. De route stijgt en daalt flink. De route is erg afwisselend en prettig te lopen. Het terrein is erg glooiend te noemen. Onderweg zult u veel lange lanen tegenkomen. Af en toe een slingerend paadje tussendoor en op een bepaalde plaats “uitkijkpunt” wordt u een blik gegund op het dal. Er is hier echter weinig te zien. De paden bestaan uit zowel zand als gras en bosgrond met grind. Tijdens de wandeling ziet u ook verwijzingen naar de blauwe (Schenkenshul) en de gele (Woestehoef) route. Wel ziet u tijdens de wandeling veel nieuwe jonge aanplant staan en een tweetal hele oude bomen.

Naam: Woestehoefroute
Kleur/Lengte: Geel 2 Km.
Startpunt: P-plaats van het Golden Tulip Hotel aan de Woeste Hoefweg Hoenderloo

De route staat heel erg goed aangegeven. De route begint op dezelfde plaats als de Varennaroute. Dit gebied is zeer gevarieerd. Men is hier flink aan het kappen geweest (helaas), maar men heeft gelukkig ook weer gezorgd voor nieuwe jonge aanplant. De route gaat over een erg glooiend terrein. De paden bestaan uit zowel zand als gras en bosgrond met grind. Een lekkere route voor even tussendoor. Tijdens de route valt op dat er hier heel wat wilde zwijnen moeten zitten. De zijkanten van de paden zijn lekker omgewoeld. 

Op verscheidene boomstammen is een aantal elfenbanken te zien.

Naam: Spelderholtroute
Kleur/Lengte: Geel 5.5 Km.
Startpunt: Hoenderloo

Dit is een leuke wandeling. Wel erg veel lange lanen in het begin, bestaande uit graswegen. Halverwege de wandeling komt u een wilduitkijkplaats tegen. Hier heeft u een mooi uitzicht over een wildrustgebied. Daarna gaat het pad over in een heel breed zandpad. Daar kruist u de blauwe route. De blauwe route loopt eigenlijk voor het grootste deel over het pad van de gele route. Aan de andere kant van het bosgebied komt u weer een wilduitkijkplaats tegen. Deze ligt echter verscholen tussen de bomen. Het is jammer dat de ruiters in dit bos niet alleen gebruik maken van het daarvoor bestemde pad. De route staat goed aangegeven, alleen zult u de paaltjes over het algemeen moeten zoeken in het struikgewas. Ze staan er wel, maar gecamoufleerd. De paden bestaan voornamelijk uit gras en loszand, afgewisseld door grind. Tijdens de route staan een aantal bankjes opgesteld.

Naam: Miggelenbergroute
Kleur/Lengte: Blauw 2.5 Km.
Startpunt: Hoenderloo

Deze wandeling begint boven op de Miggelenberg. Op het infobord kunt u zien dat de route voor een groot deel over het pad van de gele route (Spelderholtroute) loopt. Als u het hek openklapt kunt u de route zowel links- als rechtsom lopen. Wij liepen de route met de wijzers van de klok mee. De route begint in losse zandgrond. Dit is een mooie korte wandeling. Niet heel erg afwisselend. Tijdens de route kruist u het ruiterpad. Helaas maken de ruiters niet alleen gebruik van de voor hen bestemde paden. De route staat goed aangegeven.

Naam: Deelerwoud
Kleur/Lengte: Rood 6 / Groen 10 Km.
Startpunt: P-plaats Deelerwoud

Aan de weg tussen Hoenderloo en Deelen ligt aan de linkerkant de parkeerplaats bij het Deelerwoud. Daar staat een route-informatiebord van natuurmonumenten. Het eerste deel van de wandeling gaat via een zandpad de heuvel op. Daar komt u bij een hek welke u opent. Daarna begint de wandeling pas echt. In dit gebied kunt u Schotse Hooglanders tegenkomen. De uitwerpselen van deze beesten liggen overal en dus ook op de paden. Het grootste gedeelte van dit gebied bestaat uit een schitterende heide. Hier loopt de wandeling dan ook helemaal omheen (geldt niet voor de rode 6 km wandeling). Wij hebben de groene (10 km) wandeling gelopen. De paden bestaan voornamelijk uit zand, maar ook uit grindpaden en graspaden. De grindpaden worden ook gebruikt door fietsers. De route staat perfect aangegeven.  De rode route loopt voor de helft gelijk met de groene route, daarna gaat deze zijn eigen weg en kruist de groene route nog eenmaal vlak voor het einde.

Regelmatig komt u bordjes met daarop de tekst: “rustgebied voor dieren, verboden toegang” tegen. Juist, en waar kom je ze dan tegen. De Schotse Hooglanders kwamen we pas tegen na 7 km te hebben gelopen. Zij lagen natuurlijk midden op het pad.  Wij kozen ervoor om met een grote boog om hun heen te lopen. Vervolgens keken ze ons aan met zo’n blik van “wat doen jullie moeilijk”. Zij bleven echter gewoon liggen. Er lag ook een kalfje bij. 

Verder vliegen er boven dit gebied heel veel zweefvliegtuigen en kleine vliegtuigjes rond. Namelijk vliegveld Deelen ligt naast het Deelerwoud. Tijdens de wandeling genoten wij enorm van de rust, helaas maakten de vliegtuigjes nog aardig wat herrie. Aan het einde van de wandeling moet u door het zelfde hek weer terug. Dan kunt u vervolgens kiezen hoe u terug loopt naar de parkeerplaats. Een afdaling via een trap of terug over hetzelfde zandpad.