Dit bosgebied bevindt zich tegenover de weg naar het Heerder strand (gemeente Heerde). Dit kunt u vinden tussen de afslag de Dellen en Wapenveld.

Het Zwolse bos werd in 1911 door de gemeente Zwolle aangelegd. Voorheen was het bijna allemaal heide. Er werden vooral grove dennen geplant. Het ging om de houtproduktie. Natuurbehoud en recreatie waren toen nog niet aan de orde. Nu ligt dat anders. Staatsbosbeheer, de huidige beheerder van het gebied, streeft naar een gevarieerd en natuurlijk bos en zorgt voor het behoud van de heideterreinen. Het Zwolse bos is een afwisselend gebied. Een gedeelte, de Tonnenberg is nooit ontgonnen. Hier kunt u nog fraaie velden kraai- en struikheide aantreffen. In het bos broeden diverse soorten spechten en uilen.

Tonnenbergroute (6 km)  Rekenkamerroute (4.5 km)  Tolhuisroute (3 km)

Naam: Tonnenbergroute
Kleur/Lengte: Rood 6 Km.
Startpunt: P-plaats, Ossenbergseweg / Kamperweg, Heerde

Deze wandeling voert door het oudste deel van het bos en over de hei op de Tonnenberg. Bij mooi weer heeft u een mooi uitzicht over Overijssel. De paden zijn goed bewandelbaar en bestaan voornamelijk uit zand.

De wandeling is lekker afwisselend, want zo wandelt u door het bos en vervolgens loopt er een mooi pad dwars over de heide. 

Voor de volgende route moet u een klein stukje verder rijden. Richting Hattem, vlak voor de rotonde in Wapenveld. Wapenveldse weg, richting Hattem aan de linkerkant van de weg.

Naam: Rekenkamerroute
Kleur/Lengte: Geel 4.5 Km.
Startpunt: P-plaats Dreefseweg, Heerde

De route toont de grote variatie van het bos. Heideveldjes, jong bos, oud bos, naald en loof. De droge gracht waar de route doorvoert, is een restant van de vroegere waterwinning op Overijssel. De paden zijn goed bewandelbaar, afgewisseld door houten trappen in de “grachten”, deze zijn te omzeilen door middel van paadjes lang de grachten.

Naam: Tolhuisroute
Kleur/Lengte: Blauw 3 Km.
Startpunt: P-plaats, Wapenveldseweg, Heerde

U rijdt over de A50 en neemt de afslag Wapenveld/Hattem. Bij de afslag gaat u richting Wapenveld. Komende vanuit de richting Zwolle betekent dit linksaf. Na een aantal honderd meter ziet u aan uw rechterhand een bord met een parkeerplaats over 600 m. Bij de parkeerplaats Tolhuisven gaat u rechtsaf. U kunt hier uw auto parkeren.

De route staat perfect aangegeven. De paden zijn prima te bewandelen en bestaan uit bosgrond en zand.

De route start waar het eerste blauwe paaltje staat. Het pad leidt naar een asfaltweg. Langs deze weg ligt een motorcross baan die vaak gebruikt wordt. Dan gaat de weg over de A50 heen. Aan uw linker- en rechterhand groeien er al eikels aan de bomen (aug. 2004) op een gegeven moment gaat de route linksaf het bos in. De route voert u door een afwisselend bos met veel verschillend groen, maar ook gekapt hout en mierenhopen. De mierenhopen zijn in dit bosgebied afgebakend met een hekwerk.

Tijdens de route komt u veel libelles tegen. Het zal wel een fabeltje zijn dat er altijd water in de buurt moet zijn, hier kwamen we er tientallen tegen die bij het langslopen de lucht invlogen. Van groot tot klein. Blauw, geelachtig etc. Op een bepaalde plek ligt een dode boom over een pad, waarop heel goed de groei van paddestoelen te zien is. Verder staan er nog bramenstruiken langs de route.