Naam: Van ’t Hoffwandeling
Kleur/Lengte: Blauw 5 Km.
Startpunt: P-plaats Hogesteeg, Garderen

Een heerlijke wandeling door een echt bos met veel dennen, maar ook veel loofhout. Een deel van de wandeling loopt om een groot stuk heide heen. Dit zal in september schitterend in bloei staan. Tijdens de route kruist u af en toe een ruiterpad. Let daarbij op de uitwerpselen. Dit is verder een heerlijk rustige wandeling. Halverwege de wandeling vindt u een grafheuvel. Dit is een monument.

Er zouden wel wat meer routepaaltjes langs de route neergezet mogen worden. De paden zijn goed te bewandelen. Af en toe ruikt u een heerlijke hars of dennenlucht.

Naam: Peppelerboomwandeling
Kleur/Lengte: Wit 5 km.
Startpunt: P-plaats Garderenseweg, Putten

De wandeling begint niet zo leuk. Het eerste deel voert u over slechte paden waar waarschijnlijk tractoren over heen gereden zijn. Men is druk bezig te kappen in het bos of dit zijn de gevolgen van de afgelopen stormen die over dit gebied raasden. Het eerste deel is dan ook erg open. 

Het zijn eigenlijk allemaal een soort lanen waar u door heen loopt. Dan volgt een gedeelte langs een weiland. Het lijkt of veel leuke paadjes overgeslagen worden. Dan komt er een deel wat wat leuker wordt. Er is een groot heideveld te zien. 

Daarna volgt een honden losloopgebied. Dit is aardig uitgestrekt. Daarna volgen er ineens wel leuke slingerpaadjes. De route wordt ook regelmatig gekruist door een ruiterpad. 

De routeaanduiding had wel iets beter gekund. In ieder geval bij kruisingen met andere paden gaat u soms twijfelen. Maar in dit geval kunt u het beste gewoon recht door lopen, waarna er wel weer een paaltje volgt. 

Vlak voor het einde komt u het bord tegen van de Laarwandeling. deze is blauw gemerkt en 6 kilometer lang. Tevens begint ook hier weer een honden losloopgebied. 

Naam: Laarwandeling
Kleur/Lengte: Blauw 6 km.
Startpunt: zie hieronder

U rijdt door Garderen heen en volgt de weg richting Putten. Na korte tijd volgt aan uw rechterhand een grof verhard pad. Hier begint de Laarwandeling.

Een heerlijke wandeling door een echt bos met veel dennen, maar ook veel loofbomen. Onder de dennen staan veelal varens en onder het loof zijn veel herfstbladeren te zien, met daartussen kleine groene struikjes. De paden zijn zeer geschikt voor kinderwagens met grove banden, gezien de vele families met kinderen die we tegenkwamen. Honden mogen er los lopen. De route kruist na enige tijd de rode Duinenwandeling.

De paden zijn veelal recht, maar hier en daar zit er een slingering in. De paden bestaan uit zowel zand als bosgrond met gras en dennennaalden. De route staat goed aangegeven. Bij kruispunten waar niets staat gewoon rechtdoor lopen.

Naam: Duinenwandeling
Kleur/Lengte: Rood 4 Km.
Startpunt: P-plaats Garderenseweg, Garderen

Het startpunt van de Duinenwandeling: Komend vanaf de N310 (Hogesteeg) gaat u op de T-splitsing linksaf richting
Putten. De eerste weg gaat u rechtsaf richting Speuld (Speulderweg). Na +/- 2km bevind zich het startpunt van de Duinenwandeling.

Komend vanuit Putten vanaf de N797 (Garderensweg/Putterweg) gaat u linksaf richting Speuld (Speulderweg). Na +/- 2km bevind zich het startpunt van de Duinenwandeling.

 

Een heel erg leuke wandeling. Begint voor de hondenliefhebbers met een stuk losloopgebied. Na het hek mag er met de honden niet meer losgelopen worden. De wandeling blijkt erg afwisselend te zijn. Je ziet de duinen aan je linkerhand liggen, maar je wordt er eerst helemaal omheen geleid. De wandeling loopt over een glooiend terrein met allerlei verschillende ondergronden. In het gehele bos liggen nog de herfstbladeren.In het bos zie je overal elfenbankjes.

De paden zijn prima te bewandelen. De route aanduiding is goed, maar had nog wel iets beter gekund. Bij twijfel in ieder geval altijd rechtdoor lopen. De paden worden echter ook bewandeld door paarden, er fietsen ook mountainbikers en er rijden auto’s over de zandpaden.

Het laatste gedeelte van de wandeling gaat over de duinen. Dit is een erg mooi gedeelte. Ik heb geprobeerd het op de foto te zetten, maar dit ziet er niet zo mooi uit als in werkelijkheid. Dit gedeelte is echt de moeite waard. Veel mooie uitzichten over het bosgebied. Wel tijdens het wandelen opletten op de vele boomwortels; je kunt er lelijk over struikelen. 

Naam: Overbosch natuurwandeling
Kleur/Lengte: Geel 6 km.
Startpunt: P-plaats restaurant Overbosch Garderen

Als u vanuit Garderen rijdt komt u bij de afslag naar restaurant Overbosch. deze gaat u in. Halverwege deze weg begint deze route. Hier is voldoende parkeerplek aanwezig.

De wandeling begint een stuk verder dan het bord doet vermoeden. Het eerste gedeelte gaat over een lange laan met aan de linkerkant een stuk heideveld. Voor de rest bestaan alle wandelpaden uit lange saaie lanen. Er wordt niet eens een leuk slingerend bospad meegenomen. Verder is de route wel goed bewegwijzerd en zijn de wandelpaden goed te belopen. Onderweg krijgt u nogmaals een heideveld te zien. Daar kruist u de Van ’t Hoffwandeling, blauw en 5 km lang. Ondanks de voor ons saaie wandeling was de 6 km snel voorbij.

Naam: Vossenwandeling
Kleur/Lengte: Blauw 3 km.
Startpunt: P-plaats Apeldoornsestraat, Nieuw-Milligen

U volgt de weg van Apeldoorn naar Garderen (Amersfoortse weg) Aan uw linkerhand bevindt zich een parkeerplaats genaamd: ‘De Rode Zanden'”. Hier start de wandeling. Tegenover woonhuis met de naam Molentje.

Dit is een zeer goed aangegeven route met een eigen parkeergelegenheid. Zeer afwisselende route met veel loof en dennenhout. De paden zijn goed te bewandelen, ze bestaan uit gras, zand en soms wat boomwortels. Af en toe kunt u even mooi uitkijken over het schitterende landschap met een gooiend terrein.