Naam: Wandelroute Gemeente Ermelo
Kleur/Lengte: Groen 4 Km.
Startpunt: P-plaats aan de P. Jacobcatslaan Ermelo

De wandeling ligt aan de P. Jacobcatslaan. Deze vindt u als u vanaf Harderwijk of Apeldoorn komt en de afslag Ermelo neemt. Hierbij rijdt u langs een aantal kazernes. Deze liggen aan uw linkerhand. Bij de eerste minirotonde gaat u rechtsaf. Op een gegeven moment loopt daar de wandeling aan uw rechterhand.

Dit is een gevarieerde route. U steekt twee maal de asfaltweg over. In het bos lijkt het nog wel herst, zoveel bladeren als er nog op de grond liggen. Op dit ogenblik zijn goed de gevolgen te zien van de februari stormen die over ons land trokken in februari 2002. Op het routebord wordt gesproken over ‘geen ruiters’, maar helaas komen we op sommige paden toch paardevijgen tegen. Veel mensen laten hier hun hond uit. De route aanduiding is uitstekend. De paden zijn prima te bewandelen. Er staan veel nieuwe bankjes langs de route. Het bos bestaat zowel uit naald- als uit loofbos.

Naam: Wandelroute Gemeente Ermelo
Kleur/Lengte: Blauw 4 Km.
Startpunt: P-plaats aan de Drieeërweg Ermelo

De wandeling begint aan de Drieeërweg. Deze loopt van Ermelo naar Speuld en vice versa. Heerlijke route, zeer goed te lopen. Lekkere bospaden. De route staat heel duidelijk aangegeven. Midden in het bos zijn een vijftal grafheuvels te zien. Deze kunt u op de foto’s zien en de daarbij behorende uitleg. Vlak voor het einde van de wandeling wordt u nog een blik gegund op de heide. Tijdens de wandeling zijn een aantal jonge witte boompjes te zien. Als iemand kan vertellen waarom dat is, zou ik dat graag willen weten.

Aan het einde komt u langs de schaapskooi.  

Naam: Wandelroute gemeente Ermelo
Kleur/Lengte: Wit 3 Km.
Startpunt: P-plaats aan de Drieeërweg Ermelo

De wandeling begint aan de Drieeërweg. Bij de Toverberg. De wandeling zou ongeveer een uur moeten duren, maar wij liepen deze in 45 minuten. Prima wandeling. Goede bospaden. De route staat overduidelijk aangegeven. Onderweg ziet u twee grafheuvels. (foto’s) Echt een wandeling voor even tussendoor. De route wordt gekruist door de huifkarroute.

Recent (oktober 2008) de route nog eens gelopen en het valt op dat de wilde zwijnen de zijkanten van de paden en de open velden vernielen. 

Naam: Wandelroute gemeente Ermelo
Kleur/Lengte: Geel 4 Km.
Startpunt: P-plaats aan de Ericalaan/Champignonlaan Ermelo

Deze route start aan de Ericalaan/Champignonlaan. Eerst rijdt of loopt u het zandpad in. Aan de rechterkant begint de wandeling. Deze wandeling is net als alle gemeentewandelingen prima te lopen. De route wordt gekruist door een trimbaan annex Cooperbaan. De route staat redelijk aangegeven. Er zijn in de route twee situaties dat u fout zou kunnen lopen. Even opletten dus. Halverwege is een groot recreatieterrein, waar kinderen zich goed kunnen vermaken op de speeltoestellen. Aan het einde van de route heeft u de mogelijkheid om de rode route te lopen. 

In oktober 2008 de route nog eens gelopen en het valt op dat de wilde zwijnen de zijkanten van de paden en de open velden vernielen.

Naam: Wandelroute gemeente Ermelo
Kleur/Lengte: Rood 4 Km.
Startpunt: P-plaats aan de Ericalaan/Champignonlaan Ermelo

Deze route start aan de Ericalaan/Champignonlaan. Eerst rijdt of loopt u het zandpad in. Aan de linkerkant begint de wandeling. De route staat heel goed aangegeven. De paden zijn goed te belopen. Vooral veel brede paden tijdens deze route. De route wordt gekruist door de Cooperbaan. Onderweg zijn er een tweetal grafheuvels te zien met een bijbehorende uitleg. Helaas maken toch ruiters misbruik van deze paden en laten dus uitwerpselen achter op het pad, ondanks de melding op het bord aan het begin van de route.