Het beheer is in handen van het Geldersch Landschap. Gevarieerd bosgebied met enkele heidevelden, weiden en lanen. Het bos bestaat nog voor een groot deel uit percelen met grove den, die rond 1900 zijn aangeplant op de heide. Na de WO II zijn er veel douglas sparren aangeplant. Sinds de jaren zeventig ontstaat er op de opengevallen plaatsen loofbos. De bossen zijn rijk aan dieren. Vooral het aantal spechten neemt toe. Verder komen er onder andere boommarter, edelhert, das, ree en wild zwijn voor.

Een jaar of twee geleden liepen we de wandeling ook en kwamen we over een klein heuveltje welke in het begin van de route ligt. Achter dit heuveltje is een groot veld waar toen allemaal herfstbladeren lagen. Op een gegeven moment hoorde ik wat geritsel. Het leek ook wel wat op een bruisend beekje in het bos. Nou niet dus. Er stond achter het heuveltje een kudde wilde zwijnen met jongen op zo’n vijfentwintig  meter van ons vandaan. Ze schrokken nogal van ons denk ik, want ze gingen er als een haas vandoor. Gelukkig niet in onze richting. Zoveel zwijnen hadden we nog niet bij elkaar gezien in de vrije natuur.

De Gemeentebossen zijn vrij toegankelijk voor fietsers en wandelaars, met uitzondering van enkele delen die zijn aangewezen als rustplaats voor de dieren. Het noordelijke deel van het bos is afgesloten in verband met militair terrein waarop geregeld schietoefeningen plaatsvinden.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Blauw 3.5 Km.
Startpunt: P-plaats aan een zijstraat van de Dellenweg Epe

De wandeling begint aan een zijstraat van de Dellenweg. De omgeving is schitterend te noemen. De wandeling staat goed aangegeven en is prima te lopen. De wandelpaden bestaan voornamelijk uit bosgrond met hier en daar wat schelpenpaadjes. U wandelt door heel verschillende delen van het bos met hier en daar mooie uitzichten over de hei.  De wandeling voert u een heel groot stuk over de heide waar zich een oorlogsmonument bevindt. Hier ligt het graf van Buys Ballot. Tijdens de wandeling kruist u ook een rode wandeling.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Rood 4 Km.
Startpunt: P-plaats aan de Nieuwe Zuidweg ’t Harde

De wandeling begint aan de Nieuwe Zuidweg. Vanaf het Harde is dit aan de rechterkant van de weg net nadat u de kruising bent gepasseerd met de Elburgerweg. De wandeling staat goed aangegeven en start op dezelfde plaats als de gele wandeling van 2.5 km. die ook in dit gebied loopt. Een lekker afwisselende wandeling die hetzelfde heidegebied kruist als de blauwe rondwandeling van 3.5 km.

Tijdens de wandeling kruist u de Elburgerweg. De wandelpaden bestaan uit zowel zand als echte bosgrond. Dus met veel naalden en bladeren zoals in de herfst.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Geel 2.5 Km.
Startpunt: P-plaats aan de Nieuwe Zuidweg ’t Harde

De wandeling begint aan de Nieuwe Zuidweg. Vanaf het Harde is dit aan de rechterkant van de weg net nadat u de kruising bent gepasseerd met de Elburgerweg. De wandeling staat goed aangegeven en loopt door een leuk gedeelte van het bos. De wandelpaden zijn mits het droog is goed te bewandelen. Bij het beginpunt van deze wandeling begint ook de blauwe rondwandeling van 2.5 km. die over de heide loopt vlakbij het schietterrein van defensie.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Blauw 2.5 Km.
Startpunt: P-plaats aan de Nieuwe Zuidweg ’t Harde

De wandeling start aan de Nieuwe Zuidweg. Vanaf het Harde is dit aan de rechterkant van de weg net nadat u de kruising bent gepasseerd met de Elburgerweg. De wandeling is alleen te lopen op zaterdag en zondag. U wandelt in een door een hek omgeven terrein. Dit gebied ligt vlak naast de schietterrein van defensie. In het gebied grazen Schotse Hooglanders, die u vriendelijk verwelkomen.

krantenbericht over Schotse Hooglanders uit de Telegraaf van 28 april 2001

De paden zijn te bewandelen, maar wel met enig opletten. De paden worden ook bewandelt door de Schotse Hooglanders en die laten hun uitwerpselen gewoon op het pad vallen waar u loopt. De paadjes zijn soms zeer smal waardoor het lastig uitwerpselen ontwijken is.

De omgeving is wel heel schitterend. U loopt gewoon over de Oldebroekse heide. Dit is een goed voorbeeld van defensie die de mooiste natuurterreinen inpikt. Tijdens de wandeling kunt u vanaf een bankje genieten van de omgeving.

Epe/Heerde

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Geel 2 Km.
Startpunt: P-plaats aan de Elburgerweg Heerde

De rondwandeling start aan de Elburgerweg. Deze weg loopt vanaf Heerde naar de Nieuwe Zuidweg, waarna u richting ’t Harde kunt rijden. Een erg afwisselende route met een redelijk goed aangegeven route. De paaltjes mogen best hier en daar een likje verf hebben. Het grootste gedeelte van de wandeling loopt over een schitterende heide met in het midden ervan een schaapskooi. Tevens bevindt zich er ook een begraafplaats. Het uitzicht over de heide is schitterend. Langs de route loopt een klein vennetje.

Als u graag met uw hond loopt is dit een prima route, want u zult hier veel meer hondenbezitters tegenkomen.  Zo in de herfst is het hier heerlijk lopen met zelfs een klein klimmetje na het tweede vennetje wat u tegenkomt.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Rood 3.4 Km.
Startpunt: -plaats achter de eettent, aan de Elburgerweg, genaamd “de Schaapskooi”.

De rondwandeling start achter de eettent, die gevestigd is aan de Elburgerweg, genaamd “de Schaapskooi”. Dit natuurpad maakt deel uit van het KNNV natuurpad. Dit is het Heerder deel van het pad. Een hele mooie wandeling met een zeer afwisselend wandelgebied. Mooie zandpaden, maar ook kleine bruggetjes met heel helder water bevinden zich in de route die rond en langs de grote heide loopt. Er staan zowel loof- als naaldbomen in dit bos. U komt in de herfst veel nootjes en kastanjes tegen. De wandelpaden bestaan voornamelijk uit zand en bospad met veel boomwortels. ook in deze wandeling een klein klimmetje. Ook vanaf deze kant is de heide schitterend.