Waterloopbos

Ontdekroute 3.5 en 2.5 km
Golvenroute en Havenroute
Wandelroute (Blauwe paaltjes) 4 km
Rolstoelpad 1.8 km en 2.5 km

Het was 29 oktober 2005 zo’n mooie dag dat ik maar eens een bezoek heb gebracht aan het Waterloopbos. Natuurmonumenten heeft sinds de excursie in augustus 2004 veel gedaan in het bos om ervoor te zorgen dat het publiek er kan wandelen en kijken naar de oude proefopstellingen die in grote getale aanwezig zijn in het bos.Ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats voor de ontvangstruimte van het Waterloopbos. Ik loop even binnen om te kijken hoe het eruit ziet en welke informatie voorhanden is. Binnen staan grote panelen met daarop foto’s zoals het er ooit uitzag in het bos. Van de medewerker van Natuurmonumenten krijg ik uitleg over het bos en de werkzaamheden. Ik krijg een plattegrond mee met daarop info over de wandelingen en een overzicht van de proefopstellingen.

Een betere beschrijving van de wandelingen is nog in de maak. Voor de zekerheid kijk ik nog even op het route informatiebord naast het gebouw. Daar staan alle wandelingen op en de overige wandelingen in de naastgelegen bossen.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Wit 3.5 km
Startpunt: P-Plaats aan Deltaweg (Voorsterweg)

Ik begin met de met Witte pijlen aangeduide 3.5 km route. Na een klein stukje over asfalt te hebben gelopen gaat de wandeling over een van de vele houten bruggen het bos in. Over smalle slingerende paadjes, nu volledig bedekt met bladeren (herfst), gaat de route langs de proefopstellingen. Vorig jaar waren de meeste nog overwoekerd met takken en struiken, nu zijn deze vrijgemaakt. Misschien worden ze nog in ere hersteld?

Het is af en toe even uitkijken voor afgezaagde boomstronkjes, maar het is een mooie route. Dit geldt zeker voor de wandeling langs het water. Dit is een vrij smal pad. Het loopt lekker en voor de liefhebber van mooie foto’s is dit zeker een aanrader. Zo lopend kom je langs proefopstellingen met een informatiebord. Deze is aan twee kanten te lezen door hem om te draaien. Aan de ene kant uitleg over de proefopstelling en aan de andere kant een stukje natuur (vogels, bomen). Verder lopend kom je op een gegeven moment langs de Zwolse vaart en de route buigt rechtsaf een open vlakte op. Links staat een stenen gebouwtje en voor je een betonnen bak met daarop een stuk rails. Tijdens de excursie in 2004 stond er nog een gebouw omheen, maar dat is dus weggehaald. 

Vervolgens gaat de route weer het bos in via een houten bruggetje, op de splitsing linksaf slaan (anders staat u weer bij de Zwolse vaart). Na het slingerende paadje volgt een hele lange houten brug/vlonder, helaas ligt er geen water onder. Erachter ligt recht voor u een sluisje. Na enige tijd ziet u aan uw linkerhand een informatiebord met uitleg over de Willemstunnel in Rotterdam. Het is goed te herkennen. Wel staan er nu wat bomen die er eerst niet stonden.Hierna gaat de route weer naar de ontvangstruimte toe.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Geel 2.5 km
Startpunt: P-Plaats aan Deltaweg (Voorsterweg)

De route gaat vanaf de ontvangstruimte rechtsaf langs het water over de asfaltweg. Na een honderd meter ga je rechtsaf het bos in. Hier staat na enige tijd rechts een proefopstelling met een informatiebord. Over de haven van IJmuiden. De medewerker in de ontvangstruimte vertelde dat men met een mannetje of twintig (vrijwilligers) deze locatie opgeruimd heeft en deze weer in ere gaat herstellen. Er staat een bankje waar je even kan uitrusten. Hierna loopt de route linksaf over een asfaltweg langs een met hekken beveiligd gebouw. Na enige tijd gaat de route rechtsaf het bos in. Hier staat een hele grote proefopstelling met een infobord.

Hier kunnen in ieder geval hele grote golven worden opgewekt. De route gaat verder door het bos over een slingerend pad en houten bruggetjes. Je loopt langs de achterkant van het omheinde gebouw. Links is ook nog een gebouw te zien. De route loopt er niet langs. Dan gaat de route rechtsaf over een verhard pad en daarna weer rechtsaf. Vervolgens ga je weer links en loopt zo terug naar de ontvangstruimte.Natuurmonumenten heeft zijn best gedaan om de routes zo interessant mogelijk te maken. Van veel proefopstellingen is informatie bewaard gebleven, maar is helaas niet veel meer te zien dan wat roestig materieel. Ik hoop dat veel proefopstellingen opnieuw ingericht gaan worden, zodat het er weer uit komt te zien zoals het toen was. De informatiepanels zijn duidelijk en laten goed zien hoe het er ooit uitgezien heeft. daarnaast staat er informatie op over het bos en de daarin levende dieren. De routes zijn goed te lopen, de aanduidingen zijn duidelijk, er mogen geen honden los lopen i.v.m. herten, maar helaas liggen er op sommige plekken hondendrollen op de paden. Dus uitkijken tijdens het wandelen.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Blauw 4 km
Startpunt: P-Plaats aan Deltaweg (Voorsterweg)

Is een vierkant paaltje met een blauw pijltje erop.De route start naast het informatiecentrum en gaat over slingerende bospaadjes en watertjes naar het rolstoelpad. Op een gegeven moment slaat u rechtsaf en komt langs de proefopstelling van de haven van IJmuiden. Het pad gaat verder over een houten bruggetje en daarna naar links langs het water. Aan het einde van deze weg gaat de route naar rechts.De route gaat op een gegeven moment over van verhard pad in gras/zand/bosgrond. Aan uw rechterhand ziet u een heel groot pand waar denk ik allerlei attributen van het Waterloopbos staan opgeslagen. Aan uw rechterhand u mooi stroompje water welke onder het pad doorloopt en uitkomt in de Zwolse Vaart. De wandeling gaat op een gegeven moment rechtsaf het bos in. Er staat ook een paaltje met een pijltje terug. Dit moet u volgen als u straks naar het eindpunt van de wandeling loopt.Hier volgt een mooi pad door eerst een vrij rommelig aandoend bos, waarna het overgaat in een keurig uitziend bos met statige bomen en een kale vlakke ondergrond. Na enige tijd gaat de route linksaf dwars tussen de bomen door. Het pad staat goed aangegeven. Via een heleboel houten bruggetjes wordt u via slingerende paadjes door dit hele leuke bos geleid. Nu in de herfst staan er heel veel paddestoelen langs de route, van klein tot groot. Verder zijn er veel varens te zien. Na enige tijd steekt u een karrespoor over. Bij de “slagboom” staat een infobord over twee andere routes (keienroutes) die ook in dit bos lopen. U volgt het blauwe pijltje. De route gaat steeds dieper het bos in over nog meer slingerende paden en bruggetjes. Uiteindelijk loopt de route weer richting het water (Zwolse Vaart) en loopt u weer terug naar het beginpunt.