Voorsterbos

Loof en naaldbossen die vanaf 1944 zijn aangelegd in een deel van de Noordoostpolder dat minder geschikt is voor de landbouw, vanwege het veen, keileem en grofzand dat hier in de bodem zit. Het bosgebied is rijk aan paddestoelen en vogels, waaronder de boomklever en de kleine bonte specht.In het Voorsterbos zijn diverse recreatieve voorzieningen: speelweiden, natuurpad en natuurkampeerterrein De Stiente.

Plattegrond Voorsterbos

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Wit 2.5 Km.
Startpunt: P-Plaats De Stiente (Kraggenburg)

U loopt rechtdoor onder een haag van bomen het bos in. De route voert over een slingerend pad dieper het bos in. Onderweg komt u veel soorten paddestoelen tegen. In het eerste deel van de route zitten een aantal houten bruggetjes. Helaas staat er in de onderliggende slootjes geen water. Wel zijn er veel varens te zien naast de slootjes. U loopt zowel over bosgrond, vooral bestaande uit naalden, als gras en zandgrond. Via nog meer slingerende paden komt u steeds in een ander deel van het bos terecht. Zo loopt u in een dennenbos op dennennaalden en vervolgens loopt u een gebied binnen met allemaal eiken of berken met vooral veel groen op de grond in de vorm van bramenstruiken, varens of hoog gras.

Vervolgens loopt de route over een pad bestaande uit gras. Het lijkt wel een soort moeras. U loopt langs een plas midden in het bos. Overigens zijn langs de hele route bankjes te vinden. Via datzelfde pad loopt u ineens weer in een donker bos. Na enige tijd komt u op een smal pad terecht met aan weerszijden dennen en daarna ineens berken. Als u ‘geluk’ heeft hoort u bootjes varen over de Zwolse Vaart. Langs de vaart gaat het pad verder. Wij troffen hier een kastanjeboom met daaronder ontzettend veel kastanjes en boomstammen met daarop paddestoelen. De route gaat daarna weer verder over slingerende paden. U loopt nog eenmaal over een houten bruggetje en loopt dan via een net opnieuw aangelegd pad terug naar het beginpunt van de wandeling.

De route staat zeer goed aangegeven. De paden zijn prima te bewandelen. Voor kinderen is dit een zeer leerzame route, te meer, omdat aan het begin van de route een beschrijving te vinden is in de daarvoor bestemde bak met daarin een boekje met opdrachten.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Blauw 3.5 Km.
Startpunt: P-Plaats camping de Voorst (Kraggenburg)

U duikt aan de linkerkant van de parkeerplaats het bos in. Na een tiental meters gaat de route linksaf. In het eerste deel van de route is duidelijk zichtbaar dat er in dit gebied veel paddestoelen staan.  De route vervolgt zijn weg over veelal slingerende paden, maar ook zitten er rechttoe rechtaan paden tussen. Tussen de bomen zijn veel varens en bramenstruiken zichtbaar. Ook staan er veel brandnetels. De route loopt op een gegeven moment over een soort speelweide. Er staan een aantal speeltoestellen en er is een soort hunebed te vinden. De route gaat verder over een pad van gras. Langs de route zijn er af en toe struiken te vinden met hele mooie roze bloemetjes. De route voert u ook langs de Zwolse Vaart. In het gras staan paddestoelen. 

De route staat goed aangegeven en de paden zijn prima te bewandelen. In het bos is goed te zien dat Natuurmonumenten ervoor gekozen heeft gekapt of dood hout te laten liggen, zodat de natuur daarmee zijn gang kan gaan. Dit is weer te zien aan het groeien van paddestoelen of mos op liggende boomstammen.

Naam: Rondwandeling
Kleur/Lengte: Wit 4 Km.
Startpunt: P-Plaats restaurant de Voorst (Kraggenburg)

Dit is een heerlijke route. De paden zijn prima te bewandelen. Het pad gaat slingerend het bos in. Onderweg is op een enkele boom een stel paddestoelen te zien. Verder staan er tussen de bomen veel bramenstruiken en varens. De route geeft een goede kijk op dit schitterende gebied. Veel slootjes, helaas zonder water. De route loopt tevens langs de Zwolse Vaart en de Leemvaart. Erlangs kunnen vissers zitten. Aan de rand van het water zijn aanlegsteigers gebouwd voor de recreanten. De route loopt ondermeer over zand-, bosgrond, gras, maar ook fietspad. De route wordt een enkele keer gekruist door het ruiterpad. 

De route staat goed aangegeven. Is zeer afwisselend te noemen. Onderweg is een grote variëteit zichtbaar in begroeiing. In de herfst zijn er veel verschillende soorten paddestoelen te bezichtigen langs, maar ook op de route. Sommige lijken op weggegooide sinaasappelschillen.