Roggebotzand

Het Roggebotzand (778 hectare) is samen met het Reve en het Abbertbos al dertig jaar oud. U vindt deze loofrijke bossen tussen Dronten en Kampen. De bossen zijn aangelegd op een oude zandbank.

Het Roggebotzand

Naam: Beekroute
Kleur/Lengte: Geel 2.5 Km.
Startpunt: Roggebotweg Dronten

Deze wandeling is gelegen helemaal aan het einde van de klinkerweg die u door het eerste deel voert van het Roggebotzand. Recht voor u ziet u een groot terrein waar de auto geparkeerd kan worden. De wandeling begint aan de linkerkant.

Deze wandeling gaat door een mooi deel van het bos. Hier staan erg veel bomen, waardoorheen allerlei leuke sluipdoor kruipdoor paadjes lopen. Het pad bestaat voornamelijk uit gras, maar ook af en toe ligt er zand. Bij vochtig weer kunnen de voeten goed nat worden. Pas op voor gladheid door nat gras. De paaltjes willen nog wel eens verscholen staan achter gras. Dit is echt een natuurwandeling waarbij het laatste gedeelte van de wandeling u voert langs de weg naar het andere deel van het bos.

Met de auto kunt u vervolgens vanaf de parkeerplaats van de beekroute linksaf slaan en dan de asfalt weg volgen over het bruggetje. Hier bevinden zich nog een paar routes. Als u dan de eerste zandweg linksaf slaat (let op! veel kuilen) en deze uitrijdt tot aan het einde, komt u op een kleine parkeerplaats waar de Scheperroute begint.

Naam: Kabouterpad
Kleur/Lengte: Blauw 250 M.
Startpunt: Pannenkoekenrestaurant Roggebotweg Dronten

De route start vlak voor de pannenkoekenrestaurant. Men heeft een leuke route uitgezet voor de allerkleinsten. Kijk op de site voor de beschrijving van de route.

Naam: Bronnenbospad
Kleur/Lengte: Groen 3.7 Km.
Startpunt: Pannenkoekenrestaurant Roggebotweg Dronten

De route start aan de linkerkant van de weg, nabij het pannenkoekenrestaurant. Hier heeft Staatsbosbeheer een nieuw infobord geplaatst.

Op 25 februari 2006 hebben we de route gelopen die Staatsbosbeheer van Kotterroute omgebouwd heeft naar de Bronnen voor nieuwe Natuurroute. De wandeling slaat direct na de start rechtsaf het bos in. Staatsbosbeheer heeft blijkbaar bouwafvalgrond gebruikt voor de nieuwe paden, want er zitten allemaal stukjes glas, steen en aardewerk in. Verder is de route goed te lopen. Zelfs voor mensen met een kinderwagen is de route goed te doen.

Eigenlijk heb je bij deze wandeling de paaltjes niet nodig. Het pad wijst de weg. Hier en daar staan informatiebordjes over de natuur en de aanplant aan heesters/struiken. Het is goed te zien dat deze route net aangelegd is, omdat er heel veel oud bos gekapt is en veel nieuwe bomen en struiken geplant zijn.

In de route staan echter ook nog een tweetal blauwe paaltjes (aandenken aan de Kotterroute?). Halverwege de wandeling staat er een bord met een verwijzing naar een beschermd scheepswrak. Stelt u zich er alstublieft niet teveel van voor! Er is niets anders te zien dan een grote berg aarde, met daaromheen een drassig pad. Op een gegeven moment steekt u de klinkerweg over en loopt u recht af op het pannenkoekenrestaurant. Hier eindigt de route.

Naam: Libellenroute
Kleur/Lengte: Blauw 2.4 Km.
Startpunt: Pannenkoekenrestaurant Roggebotweg Dronten

Deze route begint aan de rechterkant van de weg als u uit de richting van Dronten of Kampen komt. De beginplek is te herkennen aan een bord waarop zowel de Bronnen voor nieuwe natuurroute als de Libellenroute staat aangegeven. Dit is bij de dagcamping.

De wandeling loopt erg prettig over hard zand en gras. De route is nog maar net aangelegd en dat is goed te zien aan de bewegwijzering. Deze is goed opgesteld en heeft een duidelijk zichtbare blauwe kleur. Onderweg kwamen we inderdaad een libelle tegen. Tevens loopt u langs het water wat de twee helften van het bos scheidt. Langs dit water zult u een voor ons vreemde soort paddestoelen tegenkomen. Ze zijn namelijk oranje en groeien zonder steel op de grond. Ze lijken bijna op bloemen.

Staatsbosbeheer laat met deze route een heel mooi gedeelte van het bos zien.

Naam: Scheperroute
Kleur/Lengte: Rood 3.5 Km.
Startpunt: Roggebottocht Dronten

Dit is een erg leuke wandeling. Vooral midden in de zomer. U kunt hier veel diersoorten tegenkomen (kleine padjes, grote torren etc.). De wandeling voert u over slingerpaadjes die door vrij dichtbebost gebied gaan. De paden bestaan voornamelijk uit dennennaalden, maar ook uit gras. De route laat zich makkelijk bewandelen. De paaltjes van de route staan duidelijk opgesteld. In 2006 heeft Staatsbosbeheer de route vernieuwd. Dat geldt voor alle routes in het bos. Overal zijn vennetjes aangelegd en is de route ietwat aangepast. Het is er in ieder geval leuker op geworden. Sinds 2001 voert de route ook door het Wilhelminabos. Dit bos is er gekomen ter nagedachtenis aan de vele kankerslachtoffers.

Staatsbosbeheer mag wel wat aan het bord doen, want de naam van de route is bijna niet meer te lezen. Er ontbreken wat letters. Daarnaast zou het handig zijn als er meer ruchtbaarheid aan de wandeling gegeven wordt. Bijvoorbeeld een bord aan het begin van de weg er naar toe.

Naam: Natuurpad Ontario
Kleur/Lengte: Wit 2.5 Km.
Startpunt: Roggebotweg Dronten

Deze wandeling bevindt zich aan uw rechterhand vlak na het infocentrum. Op het weggetje voor het huis aan uw rechterhand zijn parkeerplaatsen. De wandeling begint 50 meter verderop aan de rechterkant. Deze wandeling voert u door het eerste gedeelte van het bos wat zich vlakbij de weg tussen Dronten en Kampen bevindt.

De paden zijn voornamelijk van zand, maar ook groeit er gras als looppad. De paden zijn niet echt ruim bemeten. Uw schoenen kunnen erg smerig worden.