Het Roggebotzand (778 hectare) is samen met het Reve en het Abbertbos al meer dan dertig jaar oud. U vindt deze loofrijke bossen tussen Dronten en Kampen. De bossen zijn aangelegd op een oude zandbank.

Bord met alle wandelingen in het Roggebotzand

Naam: Kabouterpad
Kleur/Lengte: kabouters 600 meter
Startpunt: Pannenkoekenrestaurant Roggebotweg Dronten

De route start vlak voor de pannenkoekenrestaurant. Men heeft een leuke route uitgezet voor de allerkleinsten. Kijk op de site voor de beschrijving van de route.

Naam: Genenbankroute / Bronnen voor nieuwe natuur route
Kleur/Lengte: Groen 3.8 km.
Startpunt: Pannenkoekenrestaurant Roggebotweg Dronten

De route start aan de linkerkant van de weg, nabij het pannenkoekenrestaurant. Hier heeft Staatsbosbeheer een nieuw infobord geplaatst.

Genenbankroute groen 3.8 km. gewandeld op 10 januari 2021.

De wandeling slaat direct na de start rechtsaf het bos in. De route is goed te lopen.

Eigenlijk heb je bij deze wandeling de paaltjes niet nodig. Het pad wijst de weg. Hier en daar staan informatiebordjes over de natuur en de aanplant aan heesters/struiken.

Bossen in Twente en de Achterhoek

Halverwege de wandeling staat er een bord met een verwijzing naar een beschermd scheepswrak. Meer informatie vindt u op Staatsbosbeheer.

Op een gegeven moment steekt u de klinkerweg over en loopt u recht af op het pannenkoekenrestaurant. Hier eindigt de route. Vanwege de lockdown (Corona) kunt u niet langs het restaurant lopen, als u over de terrein afsluitende boomstam stapt rechts en dan linksaf slaat, loopt u zo naar het einde van de wandeling.

Bij het restaurant is het mogelijk wat drinken en eten te kopen en het buiten op te drinken/eten.

Naam: Libelleroute
Kleur/Lengte: Blauw 2.4 km.
Startpunt: Pannenkoekenrestaurant Roggebotweg Dronten

Deze route begint aan de rechterkant van de weg als u uit de richting van Dronten of Kampen komt. De beginplek is te herkennen aan een bord waarop zowel de Bronnen voor nieuwe natuurroute als de Libelleroute staat aangegeven.

Libelle route blauw 2.4 km. gewandeld op 10 januari 2021.

De wandeling loopt erg prettig over hard zand en gras en zelfs nu in de winter zijn de paden goed te bewandelen. De route wordt gekruist door de mountainbike route en de kabouterroute. De paaltjes staan duidelijk opgesteld en zijn goed zichtbaar. Het eerste deel van de wandeling loopt u door het bos en op een gegeven moment langs het water. Daarna steekt u het water over en gaat u links af langs het water weer terug. De wandeling eindigt waar u hem bent begonnen, bij het restaurant.

Staatsbosbeheer laat met deze route een heel mooi gedeelte van het bos zien.

Naam: Scheperroute
Kleur/Lengte: Rood 2.8 km.
Startpunt: Roggebottocht Dronten

Scheperroute 2.8 km gewandeld op 12 december 2020

Dit is een prima te lopen wandeling. Vooral midden in de zomer. U kunt hier veel diersoorten tegenkomen (kleine padjes, grote torren etc.). De wandeling voert u over verharde paden die door een uitgedund bos gebied gaan. De route laat zich makkelijk bewandelen. De paaltjes van de route staan duidelijk opgesteld. Overal zijn vennetjes aangelegd en sinds 2001 voert de route ook door het Wilhelminabos. Dit bos is er gekomen ter nagedachtenis aan de vele kankerslachtoffers.

Naam: Ontario route
Kleur/Lengte: Wit 2.2 km.
Startpunt: Roggebotweg Dronten
Meer informatie over de route vindt u bij Staatsbosbeheer.

Deze wandeling bevindt zich aan uw rechterhand vlak na het infocentrum. Op het weggetje voor het huis aan uw rechterhand zijn parkeerplaatsen. De wandeling begint 50 meter verderop aan de rechterkant. Deze wandeling voert u door het eerste gedeelte van het bos wat zich aan de linkerkant van de weg tussen Dronten en Kampen bevindt.

Ontarioroute 2.2 km wit gewandeld op 24 januari 2021

De paden zijn voornamelijk van gras, zand en kiezel. De paden zijn prima te bewandelen. Ik heb deze wandeling op 24 januari 2021 jl. opnieuw gewandeld. Als het langdurige regent kan het er flink drassig worden. Hooggesloten (wandel) schoenen redden het hier dan prima. De route staat goed aangegeven.

Nog niet gewandeld

Naam: Levenspad
Kleur/Lengte: Bruin 0.9 km.
Startpunt: Wilhelminabos
Meer informatie vindt u op Staatsbosbeheer

Naam: Roggebotveldpad
Kleur/Lengte: Groen 1.6 km.
Startpunt: ?