Kuinderbos plattegrond

Grootste boswachterij van de Noordoostpolder. De loof- en naaldbossen zijn aangeplant in de periode 1947 – 1957. De bossen zijn rijk aan vogels en paddestoelen. Ten zuiden van de Hopweg liggen de restanten van een burcht uit circa 1050. In het Kuinderbos ligt het ca. 200 ha grote natuurterrein De Kuilen, dat begraasd wordt door pony’s. In dit deel rond de voormalige zandwinplassen De Kuilen begint zich heide te ontwikkelen. Er groeit onder andere dennewolfsklauw en ronde zonnedauw. De Kuilen is bekend vanwege de ringslangen; ook kunt u er de ijsvogel aantreffen.

In het Kuinderbos zijn diverse recreatieve voorzieningen, zoals picknickplaatsen, ligweiden en het natuurkampeerterrein de Veenkuil. Bij De Kuilen is een observatiehut.

Naam: Burchtroute
Kleur/Lengte: Blauw 3.1 km.
Startpunt: Parkeerplaats aan de Hopweg 2b Bant (Kuinre)

Burchtroute 3.1 km gewandeld op 3 januari 2021

Dit is een heerlijke afwisselende route. Veel doorzichten naar akkers, slootjes en vijvers. Te paden zijn goed te bewandelen. De paden bestaan zowel uit zand, gras als bosgrond. De route staat goed aangegeven. U loopt onder andere langs de restanten van een burcht uit de oude tijden. Dit is de ruïne van het kasteel van Hendrik de Crane, in de middeleeuwen een roemruchte roofridder.

Langs de route staan een aantal groen/witte bordjes met daarop uitleg over de dieren en de omgeving. Als u langs de akkers loopt komen de vogels in dit bos overal te voorschijn vanuit het dichte struikgewas. Wij zagen een Vlaamse Gaai vliegen. Wat opvalt in de route zijn de vele paddestoelen in allerlei kleuren en vormen. Zelfs de bekende rood-met-witte-stippen paddestoel staat er. Op bepaalde plekken in het bos komt u veel boomwortels tegen. Dit is vooral bij het water waar u door een donker deel van het bos loopt. Vlak voor het einde van de wandeling wordt u getrakteerd op een hoog uitzichtpunt welke u kunt bereiken door middel van een trap. Hiervandaan heeft u een goed overzicht op dit schitterende bosgebied.

Naam: Kuinderburchtroute
Kleur/Lengte: Blauw/Geel 5.1 km.
Startpunt: Parkeerplaats aan de Hopweg 2b Bant (Kuinre)
Wandeling op YouTube

Kuinderburchtroute 5.1 km gewandeld op 3 januari 2021

Dit is een heerlijke afwisselende route. Veel doorzichten naar akkers, slootjes en vijvers. De paden zijn goed te bewandelen. De paden bestaan zowel uit zand, gras als bosgrond. De route staat goed aangegeven. Maar bestaat wel uit veel verschillende soorten aanwijzigingen. Paaltjes, houten palen met vierkant blauw bordje met wit pijltje, houten vierkante palen met zilverkleurige omlijsting met blauwe pijl. Een beetje een wirwar. U loopt onder andere langs de restanten van een burcht uit de oude tijden. Dit is de ruïne van het kasteel van Hendrik de Crane, in de middeleeuwen een roemruchte roofridder.

Langs de route staan een aantal groen/witte bordjes met daarop uitleg over de dieren en de omgeving. Als u langs de akkers loopt komen de vogels in dit bos overal te voorschijn vanuit het dichte struikgewas. Na ongeveer een derde van de wandeling ziet u op een T-splitsing aan uw linkerhand een geel paaltje staan. Ga hier dus linksaf en volg de gele paaltjes. Hier loopt u heerlijk langs het water en weer terug aan de andere kant. Deze wandeling is ook onderdeel van de Natte neuzen route, even van de natuur genieten en niet op het pad letten kan resulteren in een valpartij. De honden graven zo af en toe gaten in het pad. Aan het einde van gele deel komt u over een houten bruggetje. Aan het einde van het betonnen pad, ziet u aan uw rechterhand de T-splitsing waar u linksaf ging. U volgt hier linksaf de blauwe paaltjes. Op bepaalde plekken in het bos komt u veel boomwortels tegen. Dit is vooral bij het laatste deel van de wandeling waar u langs het water loopt. Vlak voor het einde van de wandeling wordt u getrakteerd op een hoog uitzichtpunt welke u kunt bereiken door middel van een trap. Hiervandaan heeft u een goed overzicht op dit schitterende bosgebied.

Naam: Natte neuzen pad
Kleur/Lengte: Geel 2 km.
Startpunt: P-Plaats Schansweg Bant (nabij Kuinre)

Natte neuzen pad 2 km gewandeld op 3 januari 2021

Voor hondenliefhebbers een heerlijke route door een honden losloop gebied. Heerlijk wandelen met de hond waar u andere honden eigenaren tegenkomt. De paden zijn prima te bewandelen en de route staat goed aangegeven. Op de gele paal staat een pootafdruk en u loopt een rondje langs het water. Getuige de vele gaten die ik gisteren tegenkwam op de route hebben de honden het blijkbaar naar het zin. Deze wandeling is ook onderdeel van de Kuinderburchtroute, even van de natuur genieten en niet op het pad letten kan resulteren in een valpartij.

Naam: Oude Havenroute
Kleur/Lengte: Blauw 2.5 km.
Startpunt: P-Plaats oude haven a/d Hopweg nabij Kuinre

De route start nabij het oude havenhoofd van Kuinre. Hier vind u een route-informatiebord van Staatsbosbeheer, maar ook een bord over de geschiedenis van het havenhoofd. U duikt direct het bos in. Staatsbosbeheer is nog druk bezig om het bos te onderhouden door middel van het kappen van bomen. Gelukkig heeft u er tijdens het wandelen weinig last van. Dit is een zeer afwisselende route. Langs de route staan een aantal prachtige houten beelden gemotorzaagd door de wereldkampioen motorzagen John van Kampen. Soms weten we niet wat het voor moet stellen, maar dat laten we graag aan uw eigen fantasie over. 

De route loopt al slingerend door het bos met hier en daar een pad door een kuil en dan weer over een hobbeltje. Af en toe wel even uitkijken voor de boomstronkjes die er nog staan. Langs deze route staan veel paddestoelen in vele soorten en maten. Vlak voor het einde kwamen we nog een egeltje tegen die rustig op weg was naar……….?  Al met al een leuke wandeling voor even tussendoor en die heel goed aangegeven staat.

Naam: Natuurpad De Kuilen
Kleur/Lengte: Rood 3.5 km.
Startpunt: P-Plaats natuurkampeerterr. De Veenkuil a/d Hopweg nabij Kuinre

De route begint leuk. U komt eerst over een metalen bruggetje waarvan af u mooi kunt kijken over het watertje wat er onder door loopt. Vervolgens loopt u naar het uitkijkpunt toe. Vanuit de hut kunt u uitkijken over dit schitterende gebied.

Op de omheining om de hut staat precies beschreven hoe de plas er gekomen is en welke dieren u er allemaal tegen kunt komen. U loopt vlak langs het water en zult er dan ook kikkers en salamanders tegen komen. Op een gegeven moment komt u langs een punt waarbij u omhoog kunt of rechtsaf. Omhoog heeft u vanaf een verhoging uitzicht over de plas, waarna de route weer aansluit op het pad rechtsaf. Vlak daarna komt u bij een bord dat u erop wijst dat er Welsh pony’s lopen in dit gebied. U gaat door een klaphek en staat in het graasgebied van deze pony’s. De pony’s waren gelukkig niet bang en kwamen op ons aflopen. Mede dankzij het eten van een appeltje door de mensen achter ons. 

De pony’s beschikken hier over een mooi gebied zo langs de waterkant. Wij zagen een zwanenpaar en een roedel ganzen zwemmen. Tevens hoorden we het luide geluid van de meerkoeten die hier veelvuldig zwemmen. Daarna volgt wederom een klaphek en loopt u via een bruggetje en nog een aantal slingerende paadjes naar het einde van de wandeling. Langs de route staan een aantal groen/witte bordjes waarop aangegeven staat welke dieren hier leven en wetenswaardigheden over dit gebied.  De route staat heel goed aangegeven, is zeer de moeite waard en de paden zijn prima te belopen.