Routes die in het Horsterwold te wandelen zijn:
Dasselaarroute (5, donkerblauw)
Lanenroute (2, groen)
Lange Route (8, geel)
Natuurpad (3, lichtblauw)
Wespenorchis-route (2, wit)
Wielewaalroute (3, rood)

De Lanenroute start aan de Parkeerplaats Golfbaan aan de Golflaan te Zeewolde.De Dasselaarroute start aan de parkeerplaats van het natuurkampeerterrein de Dasselaar aan de Dasselaarweg, Te Zeewolde. Net als de Wespenorchis-route.Het natuurpad start aan de parkeerplaats van het groepskampeerterrein De Banken aan de Dasselaarweg, te Zeewolde.

Naam: Lange route
Kleur/Lengte: Geel 8 Km.
Startpunt: Dagkampeerterrein (tegenover RCN-camping) Dasselaarweg te Zeewolde

De Lange Route start aan de parkeerplaats bij een routeinformatiebord van Staatsbosbeheer. Hier start ook de rode Wielewaalroute van 3 km. Het eerste deel van de wandeling loopt over graspaden richting de weg waarover u bent komen aanrijden. Deze steekt u over. Na de dwarsliggende boom links aanhouden en u loopt over een schitterend breed graspad zo het bos in. Aan het einde gaat de route linksaf over een grindpad. Na enige tijd gaat de route rechts het bos in. Hier loop u over een zandpad met erlangs veel dood hout met daarop of onder heel veel paddestoelen. 

Een boomstam met daarop zwammen in de vorm van parasols, tenminste zo lijkt het, vanaf de bovenkant gezien.Hierna gaat de route verder nadat u een ‘gracht’ met daarin water overgestoken bent weer verder. Hier volgen weer veel paddestoelen tussen de herfstbladeren. We kwamen nog een pad tegen, hij schrok, maar wij ook.Het pad kruist vervolgens weer het grindpad. Erlangs staan ook nog veel paddestoelen. Het grindpad eindigt bij de weg die overgestoken wordt. Hierna gaat de route verder over een graspad langs het grindpad. Op een gegeven moment gaat het pad naar links en komt u door een vrij open bos met een pad welke door een brandnetelveld slingert. 

Aan het einde van dit pad buigt het pad af naar links, waar u op een open plek uitkomt waar recent bomen gekapt zijn. Het pad gaat hier dwars doorheen, naar de andere kant van het perceel.Daarna volgt de route het betonnen fietspad. Hier komen we langs bomen die, zoals het lijkt, 

bestaan uit meerdere stammetjes. Net of de bomen heel diep in de grond staan.Het pad slingert vervolgens weer door het bos, waarlangs weer veel paddestoelen staan. Zoals Dodemansvingers (zie onder). Uiteindelijk komen we uit bij een dijk. De Nulderdijk. 

Het pad gaat eerst langs de dijk, vervolgens gaat u rechts bij de afslag en loopt u recht de dijk over, waarna de route achter de dijk weer verder loopt. Hier heeft u een mooi uitzicht op het water van het Wolderwijd welke doorloopt in het Nuldernauw. De route loopt langs het water. Hier en daar staat een bankje. Als u langs de hoge riethalmen loopt, lijkt het net of u de zee hoort ruisen, maar het is het verkeer dat over de A28 heen rijdt. Dit is duidelijk hoorbaar. Hier is het trouwens verboden gebied voor honden. In de verte ziet u een kleurrijke windmolen staan.De route loopt vervolgens weer terug naar de dijk, waarna deze weer moet worden overgestoken. Erachter gaat de route weer verder en voert u onder andere door een naaldbos. De route loopt op een gegeven moment langs een camping, hier staan aan uw linkerhand een aantal bomen met daarin gebouwd een stellage voor survivaling? In de bomen is een soort touwladder constructie gebouwd van staaldraad en hout. Eronder is in ieder geval een boomstronk te zien met daarop heel veel paddestoelen. De route gaat hierna nog verder langs het water en voert u vervolgens naar het einde waar een kleurig gebouw staat. Hier gaat u rechtsaf en loopt u naar het eindpunt van de wandeling toe.

Samenvatting
De route staat perfect aangegeven. De wandelpaden zijn zowel breed als smal en bestaan voornamelijk uit gras, zand en kiezels. Het enige nadeel is dat veel van de andere routes in dit gebied ook door dit bosgebied lopen en voor een deel over hetzelfde pad lopen. Als u de Lange Route gelopen heeft, heeft u een goede indruk gekregen van dit schitterende bosgebied met zijn afwisselende omgeving.