Het Hollandse Hout is 900 hectare groot. Het is aangelegd in de periode 1971-1974 en 1979-1980. In het verleden zijn er populieren en wilgen in de klei gezet. Die groeien heel snel en zorgen zo voor de beschutting die langzamer groeiende boomsoorten zoals essen en esdoorns nodig hebben. De populieren torenen inmiddels al 30 tot 35 meter hoog in het landschap. De bospaden slingeren romantisch langs essen en esdoorns, maar ook kersenbomen, eik, beuk, haagbeuk, walnoot, linde, plataan en els komt u tegen. In het bos bevinden zich poelen en plasjes die van belang zijn voor de reptielen en amfibieën.

Naam: Appelvinkroute
Kleur/Lengte: Rood 2.5 Km.
Startpunt: P-Plaats Buizerdweg Lelystad

Een gemakkelijk te lopen, afwisselende route, gelegen aan het Bovenwater, langs intieme hoekjes van struiken, bomen en kruiden. De brede boslanen doen denken aan een oud landgoed. De zoete kers maakt dit stuk bos een paradijs voor de appelvink. 

Aan de andere kant van de dijk ligt de Oostvaardersplas, waardoor heen een wandeling ligt naar de vogelhut. Van hier uit heeft u een mooi uitzicht op het natuurschoon van de Oostvaardersplas.

Naam: Wielewaalroute
Kleur/Lengte: Blauw 5 Km.
Startpunt: P-Plaats Knardijk Lelystad

Ideaal voor de natuurliefhebber. Dwars door donker beukenbos, open weitjes, esdoorn- en essenbos en rustieke poeltjes. U kunt hier een ree, buizerd of havik tegenkomen.