Naam: Wielewaalroute
Kleur/Lengte: Blauw 2.5 km.
Startpunt: P-Plaats Harderbos Karrakietweg
Kijk voor meer informatie op Natuurmonumenten

Deze wandeling begint net als de andere wandelingen aan de parkeerplaats van het Harderbos. Deze wandeling voert u door het noordelijk deel van het bos. Tijdens het wandelen valt u op dat deze wandeling deels gelijk loopt met de rode wandeling. Toch is deze wandeling de moeite waard. Let erop dat u goed schoeisel aantrekt, want na een regenbui is het erg drassig. Verder is het een erg afwisselende wandeling.

Naam: Avonturenroute
Kleur/Lengte: Geel 5.4 km.
Startpunt: Parkeerplaats Pluvierenweg
Kijk voor overige informatie op Natuurmonumenten

Naam: Beverroute
Kleur/Lengte: Rood 8.5 km.
Startpunt: P-Plaats Harderbos Karrakietweg
Kijk voor overige informatie op Natuurmonumenten

Beverroute 8.5 km gewandeld op 28 december 2020

De route begint mooi. U loopt over een verhard pad richting het fietspad. Daarna gaat de route verder over graspad. De route staat goed aangegeven. Ten opzichte van de vorige keer dat ik wandeling liep is de bewegwijzering een stuk verbeterd. Wat me deze keer opviel aan de route was, dat het nog drassiger was dan de vorige keer. Niet zo heel gek als u bedenkt dat het in de week ervoor eigenlijk alle dagen geregend had. Op het filmpje op kunt dit goed zien. Grote delen van de wandeling zijn bijna niet te wandelen, zo drassig. Doordat er werkzaamheden zijn in het bos, vanwege de aanleg van natuurlijk oevers is de route verlegd en wat langer geworden. Dit ziet u vooral bij het viaduct, waar u onder door kunt lopen en dan via een betonnen pad naar boven loopt. Als u boven de weg oversteekt moet u aan de andere kant van het water links weer naar beneden. Hier heeft Natuurmonumenten een trappetje geplaatst. Let op het kan glad zijn.

Het pad gaat weer verder over graspaden. Op een gegeven moment komt u bij een hek, in dit gebied lopen Schotse Hooglanders. En dat is te zien ook. Het eerst deel valt nog wel mee, maar op een gegeven moment wordt het zo drassig, dat het beter is om om te keren en een deel af te snijden. (dat is op het punt waar u scherp naar links afbuigt, net na de opvangplek van de runderen, tussen de opgestapelde stammen). U kunt beter rechtdoor lopen over het asfalt/grind. Het heeft me bijna een uur gekost om erdoorheen te ploeteren. Op een gegeven moment komt u uit bij het water en loopt u weer door een hek, waar u het gebied met de runderen uit loopt. Tenminste zo lijkt het. Aan de andere kant van de boogbrug, die aan beide kanten een schitterend uitzicht geeft over het water, gaat de route verder over een fietspad.

Harderbos uitzicht over het water
Uitzicht vanaf de boogbrug

Na enige tijd loopt u over een wildrooster, ten teken dat er wederom runderen lopen. En dat heb ik geweten. Halverwege het betonnen pad liep een deel van de kudde. Op een bordje net na het bruggetje stond dat de kudde niet doorkruist mag worden. Dus ben ik halverwege het bos in gedoken, samen met een andere wandelaarster en hebben we rondom de kudde kunnen lopen om daarna het pad weer te vervolgen. Een gezin welke de wandeling dacht te beginnen kon weer terug en ik ben aan het einde van het fietspad gestopt met de wandeling. Blijf het toch eng vinden tussen zulke grote dieren. Maar goed, wellicht dat ik ooit nog eens terug kom na een lange droge periode.

Naam: Giezenpad
Kleur/Lengte: Wit 3 Km.
Startpunt: P-Plaats Harderbroek Ganzenpad
Kijk voor overige informatie op Natuurmonumenten

Deze wandeling begint net als de andere wandelingen aan de parkeerplaats van het Harderbos. Deze wandeling voert u door het noordwestelijk deel van het bos. Tijdens het wandelen valt u op dat deze wandeling deels gelijk loopt met de rode wandeling. Toch is deze wandeling de moeite waard. Let erop dat u goed schoeisel aantrekt, want na een regenbui is het erg drassig. Verder is het een erg afwisselende wandeling. De mensen van Natuurmonumenten zijn volop bezig om hier een mooi bos van te maken met goed bewandelbare routes.

Naam: Klimaatbosroute
Kleur/Lengte: Groen 4.2 km.
Startpunt: De Schulp
Kijk voor overige informatie op Natuurmonumenten