Het Gelderse Hout is 123 hectare groot. Het is een parkachtig loofbos met kleine stukjes naaldbos.

Naar het schijnt zijn de wandelpaden in dit bos door Staatsbosbeheer lange tijd niet onderhouden, waardoor deze niet meer te bewandelen zijn. Buurtbewoners proberen met een petitie ervoor te zorgen dat het bos weer onderhouden gaat worden en de wandelroutes weer begaanbaar worden. Help mee en onderteken de petitie!

Naam: Bomenroute (tijdelijk niet beschikbaar)
Kleur/Lengte: Geel 2.5 Km.
Startpunt: P-Plaats Gelderse Hout in Lelystad (zuivelboerderij)

Het startpunt ligt bij de ingang van de Gelderse Hout. Hier vlakbij ligt de zuivelboerderij. Tegen de bebouwde kom van Lelystad ligt een ruim en open bos waar het goed toeven is voor talrijke vogelsoorten. Het Gelderse Hout is rijk aan verschillende bomen en struiken. Daarom is er een wandelpad aangelegd langs 29 genummerde soorten. Op het informatiebord staat vermeld dat een folder hierover af te halen is bij de zuivelboerderij, maar zij hebben die folder niet. Op de nu volgende pagina staan al deze bomen genoemd.

Naam: Brandnetelroute (tijdelijk niet beschikbaar)
Kleur/Lengte: Rood 2.5 Km.
Startpunt: P-Plaats Gelderse Hout in Lelystad (zuivelboerderij)

Dit parkachtige polderbos zit volop in de groei. Wie hier af en toe komt, wordt geboeid door de voortdurende verandering.

Naam: Gelderseroute (tijdelijk niet beschikbaar)
Kleur/Lengte: Blauw 3.5 Km.
Startpunt: P-Plaats Gelderse Hout in Lelystad (zuivelboerderij)

Het startpunt ligt bij de ingang van de Gelderse Hout. Hier vlakbij ligt de zuivelboerderij. Tegen de bebouwde kom van Lelystad ligt een ruim en open bos waar het goed toeven is voor talrijke vogelsoorten. Let tijdens het wandelen goed op de routeaanduiding.